stomen

I Love Witlof

Volg I Love Witlof

Witlof is het hele jaar door verkrijgbaar van Nederlandse bodem. In Nederland eten we circa 3 kilo per hoofd van de bevolking. In België, de bakermat van de witlof, is dat ruim 2 x zoveel en Frankrijk zit tussen Nederland en België in.

Product

De smaak van witlof is licht bitter. Als u de bittere smaak van witlof wilt vermijden in bijvoorbeeld salades kunt u zoet fruit toevoegen. De kegelvormige kern smaakt niet bitterder dan de rest van de witlof en kan gerust meegesneden worden in een salade of meegebakken in een roerbakgerecht. Verwijder eerst eventuele bruine bladeren en snijd het uiteinde van de basis af. Besprenkel het witlof met wat citroensap om de witte kleur te behouden.

Meer weten over:

De teelt

Witlof van Nederlandse bodem is het hele jaar door beschikbaar in de winkels. Maar wist je dat de teelt van witlof uit twee fases bestaat? Eerst worden de wortels op het land geteeld. In de donkere trekcellen groeit hier later de witlof op. Dat betekent dat het zaad tussen half mei en half juni wordt ingezaaid.

Vervolgens worden de witlofwortels van oktober tot en met december gerooid. Op het land wordt het groene loof dat op de wortels gegroeid is door een rooimachine afgesneden. Meteen daarna worden de wortels door dezelfde machine opgerooid. Deze wortels worden gesorteerd en in het donker in de koelcel ingevroren. Hier komt er opnieuw een groeipunt op de wortels. Dit is het begin van de herkenbare witlofkrop, die je in de supermarkt, bij de groenteboer of op de markt vindt.

De witlofwortels worden dus bewaard in de koelcel. Daar komen ze tot rust. Vervolgens kunnen de witlofwortels op ieder gewenst tijdstip uit de koeling worden gehaald en ontdooid. Ze worden dan in zogenaamde trekbakken gezet. Dit zijn bakken die op elkaar gestapeld zijn in donkere forceercellen en waarin de witlof op stromend water wordt geteeld. Na het opzetten, groeit er binnen drie weken heerlijke witlof op de wortels. De wortel wordt van de witlofkrop verwijderd en vervolgens wordt het witlof verpakt. Door een goede planning van de witloftelers, is witlof het hele jaar door vers beschikbaar.