In Nederland associëren we aardbeien vaak met zonnige zomerdagen, maar wist je dat je ook in de herfst en winter van deze sappige lekkernij kunt genieten? Dankzij moderne teelttechnieken en kassen kunnen hollandse aardbeien nu het hele jaar door worden gekweekt. Laten we eens kijken naar de magie achter het telen van aardbeien in kassen en ontdekken waarom ze een heerlijke toevoeging zijn aan je herfstmenu.

Het geheim achter kasgeteelde aardbeien

De herfst staat bekend om zijn koelere temperaturen en kortere dagen, niet echt het ideale weer voor aardbeien, zou je denken. Echter, met behulp van geavanceerde kas- en teelttechnieken is het nu mogelijk om aardbeienplanten een warm en stabiel klimaat te bieden, ongeacht het seizoen.

Kassen creëren een gecontroleerde omgeving waarin temperatuur, luchtvochtigheid en belichting nauwlettend kunnen worden gereguleerd. Dit stelt telers in staat om aardbeien te kweken, zelfs als de temperaturen buiten beginnen te dalen. Het resultaat? Sappige, smaakvolle aardbeien, zelfs als de bladeren buiten beginnen te kleuren.

Aardbeien: duurzaam en lokaal

Het telen van aardbeien in kassen biedt niet alleen het voordeel van het hele jaar door beschikbaar zijn van deze vruchten, maar het heeft ook positieve effecten op duurzaamheid. Lokale teelt in kassen kan de behoefte aan import verminderen, wat resulteert in minder transport en lagere CO2-uitstoot. 

Receptideeën voor herfstaardbeien

Nu je weet dat aardbeien het hele jaar door beschikbaar zijn, is het tijd om je culinaire creativiteit de vrije loop te laten. Voeg deze kasgeteelde aardbeien toe aan je herfstrecepten voor een verrassende twist. Denk aan aardbeien in hartige salades, als topping op je havermoutontbijt of zelfs als vulling voor warme herfsttaarten. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Een kijkje in de kas

"Voor de aardbeienteelt worden planten aangekocht bij de kweker. Deze worden in augustus geplant en zijn bruikbaar voor doorteelt. De eerste oogst vindt plaatst van oktober tot eind december".

Lees meer!

"Wij zijn trots op onze aardbei, met een mooie ‘typisch Hollandse’ hartvorm, kwalitatief groen kroontje en heerlijke zoete smaak!"

Lees meer!

"Op dit moment telen we twee rassen, de Arabella en de Inspire. Die twee rassen vullen elkaar goed aan in de teelt, zodat we een goede spreiding van werk heb over praktisch het hele jaar".

Lees meer!

Honger gekregen van al deze aarbei feitjes? Probeer dit heerlijke recept voor croissant wentelteefjes met aardbei!

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar