stomen

Duurzaam telen

De plek waar je alles te weten komt over duurzaamheid

Wat goed is voor de natuur, is goed voor de mens. Onze telers leggen zich dagelijks toe op een optimale zorg voor plant, vrucht en omgeving. Ze streven naar perfectie in smaak, kleur en vorm. Maar houden hierbij zeker oog voor hun omgeving. En hoewel we in Nederland de beste en meest smaakvolle producten ter wereld telen, kunnen onze telers nog steeds groeien in hun vak. Zij doen dit door steeds bewuster te streven naar een duurzame teelt.

Veelgestelde vragen over duurzaamheid

Wat moet ik me voorstellen bij een duurzame teelt?

Een duurzame teelt is een gezonde teelt voor zowel mens als milieu. Hierin zijn “People, Planet en Profit” bepalend. Om koploper te zijn in de teelt op het gebied van duurzaamheid moet een teler een bijzonder goede prestatie leveren op één van de volgende thema’s:

  • Energieverbruik
  • Gewasbescherming
  • Natuur en landschap
  • Verantwoord omgaan met de medewerkers
  • Transparantie
  • Water
  • Afval
  • Terughoudend gebruik van beperkte beschikbare grondstoffen

Uiteraard presteren alle Nature Counts telers ook goed op de overige thema’s.

Hoe herken ik een duurzaam geteeld product in de winkel?

Alle producten met een Nederlandse herkomst worden volgens de meest moderne teelttechnieken geteeld. Ze voldoen meer dan gemiddeld aan de strenge eisen die winkelketens, overheden en controle instanties vragen. Zo’n 7 tot 10% van deze producten wordt geteeld door telers die zich extra inspannen om de teelt te verduurzamen. Helaas kunt u deze producten nog niet herkennen aan een logo of beeldmerk. Natuurlijk willen wij, maar ook de supermarkten u graag helpen met het maken van de juiste keuze als het over duurzaamheid gaat. Momenteel kijken wij samen naar de mogelijkheden om de extra duurzaam geteelde producten herkenbaar te maken op de winkelvloer.

Hoeveel duurzame Verse Oogst telers zijn er?

Al onze telers zijn bezig met duurzaamheid. Om duurzaam telen te stimuleren, worden de telers door The Greenery aangemoedigd om hun eigen ideeën over duurzame teelt in de praktijk te brengen. De ene teler zoekt zijn oplossing in techniek (GPS-besturing of aardwarmte) en de ander kan met kennis van plantfysiologie de plant nog sterker en weerbaarder maken waardoor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum beperkt wordt.

Je kunt alle ideeën en telers die dit uitvoeren terugvinden op Verse Oogst.

Is duurzaam ook biologisch?

Dit is een lastige vraag. Er zijn wereldwijd talloze onderzoeken gedaan naar dit onderwerp en het is lastig om een eenduidig antwoord te geven. Onze teler Greenco gebruikt bijvoorbeeld geen chemische gewasbeschermingsmiddelen, toch mag hij zijn product niet biologische noemen omdat de plant niet in de aarde maar op een substraatmat groeit. En teler Oirschot Organics is biologisch, maar dankzij de extra inspanningen die hij doet, zoals het sluiten van zijn mineralenkringloop, is hij net iets duurzamer dan zijn andere biologische collega’s.

Zijn duurzaam geteelde producten ook duurder?

Voor de telers vraagt duurzaam telen vaak een hogere investering. De producten uit deze teelten worden verkocht bij klanten die duurzaamheid belangrijk vinden en daarom graag zaken doen met onze toonaangevende telers. In de consumentenprijs is nog geen duidelijk prijsverschil te zien.