stomen

Noordhoek Agro, Spruiten

Adresgegevens

Noordhoek Agro
Groendalseweg 8
2665 LH Bleiswijk

Bekijk
op kaart

Adres

Noordhoek Agro
Groendalseweg 8
2665 LH Bleiswijk

Noordhoek Agro

Teler Andre Noordhoek is een teler in hart en nieren. Vanaf zijn zestiende jaar is hij betrokken bij het bedrijf wat al generaties lang in de familie zit.

Het bedrijf

Na zijn schooltijd bundelde Andre zijn krachten met zijn vader en oom, die destijds een gemengd bedrijf runden met akkerbouw en varkens. De tijd bracht verandering, en nu staat Andre aan het roer van een spruitenteeltbedrijf dat zich uitsluitend richt op de productie van hoogwaardige spruiten.

De teelt

Naast het telen van de spruiten, worden ook de plantjes voor de spruiten opgekweekt. Deze plantjes gebruikt Andre niet alleen zelf, maar ook door talloze andere spruitentelers in Nederland. De zaadjes komen bij een zaadveredelaar vandaan. Vanaf dat punt heeft teler Andre alles in eigen hand, van het opkweken van de plantjes tot het zorgvuldig verpakken van de spruiten voor de supermarkt.

De teelt begint zodra de zaadjes in de kas worden gezaaid. Na 12 weken verhuizen de plantjes naar buiten, waar ze wennen aan de buitentemperatuur. Het in de kas natuurlijk een stuk warmer! In het voorjaar, vanaf april/mei worden de plantjes in het veld geplant en groeien ze 3 tot 4 maanden door. De oogst strekt zich uit van augustus tot februari, waardoor het bedrijf het hele jaar door in bedrijf is.

Verschillende maten spruiten worden zorgvuldig gesorteerd met behulp van verschillende zeven. Wist je dat kleine spruitjes vooral geliefd zijn in Nederland en Amerika, terwijl grote spruiten juist populair zijn in Duitsland?

Weeromstandigheden

Het weer heeft aanzienlijke invloed op de spruitengroei. Overmatige regenval kan funest zijn, wanneer de spruiten langer dan 20 uur onder water staan. Aan de andere kant maakt extreme droogte de spruitenplant kwetsbaarder. Andre, met zijn vaste team van vier medewerkers, waaronder zijn schoonzoon, en 10-12 seizoenswerkers voor het inpakken, staat altijd paraat om deze uitdagingen het hoofd te bieden. 

Tip van de teler

Spruiten zijn niet alleen heerlijk, maar ook buitengewoon gezond. Ze zitten boordevol essentiële voedingsstoffen. Volgens teler Andre zijn spruiten het lekkerst in een stamppot of in de wok met spekjes. En wist je dat spruiten tegenwoordig veel minder bitter zijn dan vroeger? Ze zijn nu verrassend zoet!

dsc_0255.jpg
dsc_0203.jpg
dsc_0209.jpg
dsc_0233.jpg
dsc_0242.jpg
caho_20240120_noordhoekagro-5821.jpg
caho_20240120_noordhoekagro-5817.jpg
caho_20240120_noordhoekagro-5843.jpg