stomen

Alles over biologisch

BIOLOGISCHE TEELT VAN GROENTE, FRUIT EN PADDENSTOELEN

Telers die biologisch werken, doen dat niet zo maar. Ze verlaten het gebaande pad en investeren bewust in milieu, natuur en landschap, het welzijn van dieren en productiemethoden. Biologische teelt is vrij van chemisch-synthetische middelen en kunstmest. Daarnaast staan biologische planten altijd met hun wortels in de grond en krijgen ze de tijd om in hun natuurlijk ritme te groeien. Dat proef je!

Veelgestelde vragen over biologisch

Hoe is bio te herkennen?

Alle biologische producten zijn te herkennen aan het Europese biologische keurmerk en in Nederland ook aan het EKO keurmerk. Het EKO keurmerk is niet meer verplicht, maar nog wel erg herkenbaar voor veel Nederlandse consumenten.

Wie controleert of bio ook echt bio is?

Skal is de door de overheid aangewezen onafhankelijke instantie die controleert of biologisch ook echt biologisch is. De inspecteurs van Skal controleren de hele keten: van boer tot bord. Dit gebeurt zowel aangekondigd als niet aangekondigd. Op het oneigenlijke gebruik van de term ‘biologisch’ staan strenge straffen. Kijk voor meer informatie op www.skal.nl

Smaken biologische producten ook anders?

Biologische producten krijgen de kans om in hun natuurlijke ritme te groeien. In de tomatenteelt bijvoorbeeld, worden de tomaten tien dagen later geplukt dan een ‘gewone’ tomaat. En dat verschil proef je! Want juist in die tijd worden ze lekker rijp, sappig en een beetje zoet.

Waarom zijn biologische groente en fruit vaak verpakt?

De belangrijkste reden om biologische producten te verpakken is een wettelijke verplichting op het voorkomen van vermenging. Om consumenten de zekerheid te geven dat ze ook daadwerkelijk een biologisch product kopen, heeft de overheid bepaald dat winkels of het biologische product verpakt moet verkopen, of het gangbare product. Vaak kiest de winkelier voor het verpakken van de kleinste groep; in de meeste gevallen is dat de groep biologische producten. Veel biologische groente en fruit worden verpakt in composteerbaar plastic. Dit plastic is gemaakt van plantaardig materiaal en dus niet meer van aardolie.