stomen

MTS Jong-Bakker, Bloemkool

Adresgegevens

MTS Jong-Bakker
Gerrit de Vriesweg 26
1619 PG Andijk

Bekijk
op kaart

Adres

MTS Jong-Bakker
Gerrit de Vriesweg 26
1619 PG Andijk

MTS Jong-Bakker

Bij MTS Jong Bakker, gelegen in Andijk, wordt met passie en toewijding op 65 hectare bloemkool geteeld. Dit bedrijf zit al generaties in de familie, gestart door grootvader Jong. In 1974 is het bedrijf in Andijk opgericht. Toen de ouders van Jan 65 werden heeft hij het overgenomen. De betrokkenheid van de volgende generatie is ook al duidelijk zichtbaar, met Dorien en Jan Jr. die meewerken in het bedrijf.

De teelt

De teelt start in maart met de eerste bloemkolen die geplant worden. De oogst begint vanaf april tot half november. In deze periode kun je dus genieten van de lekkerste Hollandse bloemkool! Er wordt ook winterbloemkool geteeld. Dit ras wordt in augustus geplant en kan de hele winter groeien. Bloemkool is een gevoelig gewas, je moet hier voorzichtig mee omgaan. Zo kan bloemkool last hebben van geelverkleuring. Dit wordt veroorzaakt door te veel zonlicht. Om geelverkleuring tegen te gaan wordt de bloemkool afgedekt met zijn eigen blad. Dit doen de telers bij elke bloemkool in het veld, met de hand!

Duurzaamheid

Om de grond gezond te houden wordt er aan vruchtwisseling gedaan. Vruchtwisseling is een duurzame landbouwpraktijk die verschillende voordelen biedt voor zowel de gewassen als het milieu. Met vruchtwisseling voorkom je dat de voedingsstoffen in de grond uitgeput raken, deze zijn essentieel voor een mooie bloemkool.

Ook beschikt MTS Jong-Bakker over verschillende certificaten: Global Gap, GRASP en Planetproof. Het hebben van deze certificaten geeft aan dat het bedrijf voldoet aan hoge normen op het gebied van voedselveiligheid, sociale verantwoordelijkheid en milieubewustzijn.

Samenwerken

Jan, Jan en Dorien werken veel samen als familie. Toch heeft ieder zo zijn eigen taak binnen het bedrijf. “Daarin hebben we allemaal onze eigen vrijheid om zelf keuzes te maken”. Het is hard werken op het bedrijf, maar gelukkig krijgen ze ook nog hulp. Van maart tot en met november werken er seizoenswerkers op het bedrijf, die dan gehuisvest zijn bij de familie.

Tip van de teler

Bloemkool is heerlijk uit de oven, vooral in combinatie met een stukje vis! Voor optimale versheid bewaar je bloemkool het beste in de koelkast. En vergeet niet, de eerste Hollandse bloemkolen zijn écht heel lekker!

Hollandse bloemkool is het lekkerst!
img_3820.jpg
img_3841.jpg
img_3832.jpg
img_3863.jpg
img_3844.jpg