Wat is er nou niet leuk aan een bord bomvol kleur? Precies, helemaal niks! En naast dat groente en fruit de perfecte manier zijn om je maaltijden extra lekker te maken, is het ook nog eens supergezond. Samen met Ga voor Kleur hebben we daarom op een rijtje gezet wát de kleur van je eten nou precies betekent. Nog meer reden om elke dag een regenboog op je bord te toveren.

Paars

Paars groente en fruit blijft bijzonder. Wat dacht je van de dieppaarse kleur van de aubergine! In Nederland kennen we vooral deze donkere variant, maar wist je dat er ook witte en gestreepte aubergines bestaan?

Maar je hebt ook paars fruit: de blauwe bes krijgt zijn paarsblauwe kleur door de stof anthocyaan, wat goed is voor de doorstroming van je bloedvaten.

Oranje

Dat wortels goed zijn voor je ogen weten we nu wel, maar hoe komt dit? In wortels zit veel bètacaroteen wat goed is voor het gezichtsvermogen. De grote hoeveelheid van deze stof zorgt voor de oranje kleur. Zoete aardappel zit er ook bomvol mee. Dit is eigenlijk ook geen aardappel, maar familie van wortel!

Groen

Groene bladgroente zoals spinazie, andijvie, rucola en boerenkool zitten vol met antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Deze voedingsstoffen heeft je lichaam allemaal nodig om sterk en gezond te blijven en je af te weren tegen ziektes.

En wist je dat van alle appels, de groene Granny Smith appel de meeste antioxidanten in zich heeft? 

Vergeet als je broccoli koopt niet op de kleur te letten, koop hem zo donkergroen mogelijk. In broccoli zit ook veel bètacaroteen, alleen deze groente wordt daar niet oranje van. Door de antioxidant chlorofyl krijgt 'ie zijn groene kleur.

Wit

Het verschil tussen groene en witte asperges is dat de groene variant boven de grond groeit, wat voor de kleur zorgt. De witte asperge groeit onder de grond en blijft daarom mooi wit. Ook is de witte asperge wat zoeter en zachter van smaak dan de groene.

Witlof heeft een witte kleur doordat deze net als de witte asperge in het donker groeit, maar in tegenstelling tot de witte asperge kleurt witlof sneller groen wanneer deze in het licht komt. Daarom kan je witlof het beste zo donker mogelijk bewaren, want groen maakt hem bitterder!

Geel

Groente met een gele kleur wordt steeds populairder. Waarschijnlijk omdat het je bord lekker veel kleur geeft. Zo is er steeds meer vraag naar de gele paprika, ook omdat hij een bijzondere friszoete smaak heeft. Zie je de gele courgette wel eens liggen in de supermarkt? Deze kleurrijke groente is ook een perfecte kleurmaker op je bord!

Rood

De rode kleur van tomaten komt door de stof lycopeen. En is de rode paprika jouw favoriet? Dan heb je geluk, in deze paprika zit het meeste vitamine C, zelfs wel drie keer meer als in een sinaasappel! Het rode broertje van witlof, roodlof, is ook een bijzondere. Roodlof verliest namelijk zijn kleur als je 'm kookt.

Wil je meer weten over het initatief Ga voor Kleur? Klik dan hier! Wil je nog meer kleurinspiratie? Uit dit kleurrijke dagmenu haal je alles wat je nodig hebt.

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar