De actie Ga voor Kleur is een initiatief om de groente- en fruitconsumptie van Nederlanders te verhogen. Verse Oogst is helemaal voor dit initiatief! Verse groenten en fruit zijn de perfecte manier om je maaltijden extra lekker en gezond te maken. Een kleurrijk overzicht van verschillende groenten en fruit en de kleurfuncties:

Oranje

Wortels zijn goed voor je ogen, dat is iets wat we vaak horen. Maar waar komt dit eigenlijk door? In wortels zit veel bètacaroteen wat goed is voor het gezichtsvermogen. De grote hoeveelheid van deze stof zorgt voor de oranje kleur. De zoete aardappel zit ook vol met deze stof. Dit is dan ook geen familie van de aardappel maar eigenlijk een wortelgewas!

Paars

Paarse groenten en fruit blijven bijzonder. Wat dacht je van de prachtige dieppaarse kleur van de aubergine! In Nederland kennen we vooral deze donkere variant, maar wist je dat er ook witte en gestreepte aubergines bestaan? De blauwe bes krijgt zijn kleur paarsblauwe kleur door de stof anthocyaan, wat goed is voor de doorstroming van je bloedvaten. En wist je dat de mooie paarse lollo rosso sla vaak gebruikt wordt als decoratieve sla? Zonde, want de friszoete smaak maakt hem een uitstekende smaakmaker.

Groen

Groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, rucola en boerenkool zitten vol met antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Deze voedingsstoffen heeft je lichaam allemaal nodig om sterk en gezond te blijven en je af te weren tegen ziektes. En wist je dat van alle kleuren appels de groene Granny Smith appel de meeste antioxidanten in zich heeft?

Vergeet als je broccoli koopt niet op de kleur te letten, koop hem zo donkergroen mogelijk. In broccoli zit ook veel bètacaroteen, alleen deze groente wordt daar niet oranje van. Door de antioxidant chlorofyl krijgt 'ie zijn groene kleur.

Wit

Het verschil tussen groene en witte asperges is dat de groene variant boven de grond groeit, wat voor de kleur zorgt. De witte asperge groeit onder de grond en blijft daarom mooi wit. Ook is de witte asperge wat zoeter en zachter van smaak dan de groene. Witlof heeft een witte kleur doordat deze net als de witte asperge in het donker groeit, maar in tegenstelling tot de witte asperge kleurt witlof sneller groen wanneer deze in het licht komt. Daarom kan je witlof het beste zo donker mogelijk bewaren, want groen maakt hem bitterder!

Rood

De rode kleur van tomaten komt door de stof lycopeen. En is de rode paprika jouw favoriet? Dan heb je geluk, in deze paprika zit het meeste vitamine C, zelfs wel drie keer meer als in een sinaasappel! Het broertje van witlof, roodlof, is ontstaan uit een kruising tussen witlof en de radicchio rosso. De smaak van roodlof is wat pittiger dan die van witlof en de groente is rauw in een salade het lekkerst. Als je roodlof kookt verliest hij zijn rode kleur!

Geel

Gele groenten worden steeds populairder. Waarschijnlijk omdat ze je bord veel kleur geven. Zo is er steeds meer vraag naar de gele paprika, ook omdat hij een bijzondere friszoete smaak heeft. Zie je de gele courgette wel eens liggen in de supermarkt? Deze kleurrijke groente smaakt precies hetzelfde als de groene courgette en het enige verschil zit hem in de kleur!

overzicht_gepoftezoeteaardappel.jpg
vo_home-product_960x720px_aubergine.jpg
vo_home-product_960x720px_1-spinazie.jpg
vo_home-product_960x720px_1-vleestomaat.jpg
overzicht_gavoorkleur.jpg
vo_home-3_960x720px_product_witlof.jpg

Wil je meer weten over het initatief Ga voor Kleur? Klik dan hier! Wil je nog meer kleurinspiratie? Uit dit kleurrijke dagmenu haal je alles wat je nodig hebt.

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar