Rood, groen, wit en dan heb je ook nog open bladkool en sluitkool... En is er nu eigenlijk verschil tussen groene kool en savooiekool? Vanaf nu weet jij precies welke kroppen je in huis moet hebben want deze blog staat helemaal in het teken van kool.

Groene kool of savooiekool?

Voor eens en altijd antwoord op de vraag: is er verschil tussen groene kool en savooiekool? Het antwoord is nee, deze twee kolen zijn gewoon hetzelfde. Wel bestaat er ook gele savooiekool, maar deze is niet overal even makkelijk verkrijgbaar.

Sluitkool of open bladkool

Dan nu nog een mysterie ontrafeld. Wat zijn sluitkolen en open bladkolen precies? Witte kool, rode kool, groene kool en spitskool zijn sluitkolen. Dit betekent dat de bladeren elkaar naar binnen omsluiten. Open bladkolen groeien aan stengels zoals de Chinese kool en paksoi. Van deze kolen kan je de stengels ook opeten.

Welke kool voor welk gerecht

Ken jij je kolen een beetje? Dan weet je vast wanneer je welke kool het liefst gebruikt. Voor de groentjes hebben we een tip: hoe dunner de bladeren, hoe minder vocht de kool bevat. 

De kolen met dunne bladeren kan je het best kort grillen of rauw serveren, en de kolen met meer vocht worden sneller slap; deze zijn weer perfect om te vullen.

Bekijk recept

Tijd voor kool!

Na deze spoedcursus ben jij natuurlijk helemaal klaar om aan de slag te gaan. En gelukkig zijn deze krop-toppers niet alleen lekker in de stamppot, je kan ze echt overal voor gebruiken. Van groentepita tot koolburger en van Italiaanse risotto tot Oosterse wok, een ding is zeker: met kool pimp jij je maaltijd helemaal op.

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar