Of je nu aan het trainen bent voor de marathon of af en toe een rondje om de plas rent: voeding en sport gaan hand in hand. Wist je dat je veel van de essentiƫle voedingsstoffen gewoon uit groente en fruit kunt halen? Verse Oogst helpt je graag op weg.

Groene groentes

Dat ijzer belangrijk is voor je sportprestatie weet je waarschijnlijk wel. IJzer is namelijk een essentieel onderdeel van hemoglobine, een eiwit dat zuurstof transporteert in het lichaam. Als hardloper vragen je spieren tijdens het lopen veel zuurstof. Ook verlies je wat van dit mineraal tijdens het transpireren. Daarom is het goed om donkergroene groentes als sla, broccoli, andijvie, groene kool, spinazie en boerenkool te eten, want deze zijn rijk aan ijzer! De vitamine C in deze producten heeft weer een gunstig effect op de opname van ijzer uit je voeding. Win win dus!

Maak bijvoorbeeld deze spinazie spaghetti

Door al die spinazie heb jij je hoeveelheid ijzer meteen binnen!

Lees verder

Rood fruit

Antioxidanten, zoals vitamines A, C, E en spoorelementen seleen en zink, beschermen jouw lichaamscellen tegen vrije radicalen, die ontstaan bij verschillende reacties in het lichaam. Tijdens training ontstaan deze vrije radicalen ook. Geen zorgen, want citrusvruchten, kiwi’s, rode of paarse vruchten als druiven, kersen en bosbessen zijn rijk aan antioxidanten. Maar denk ook eens rode groente als bietjes, rode kool en rode paprika!

Bananen & druiven

Voorafgaand aan een training wil je soms nog even net dat beetje extra energie binnen krijgen. Een rijpe banaan of handje druiven zijn hier heel geschikt voor! Ze worden makkelijk door het lichaam verteerd, waardoor ze snel opgenomen kunnen worden door het lichaam.

Groentemaaltijd

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van minimaal 250 gram groente per dag lijkt best veel, helemaal als je dit allemaal bij de warme maaltijd wilt opscheppen. Las daarom een groentemaaltijd in, bijvoorbeeld als lunch! De basis wordt gevormd door verschillende soorten groenten. Gegrild, gestoomd, gekookt of rauw. Op deze manier krijg je niet alleen meer vezels, vitaminen en mineralen binnen, maar ook voldoende groente per dag! Super gezond dus.

Beken kleur!

Wist je dat de variatie aan kleur ook zorgt voor een palet aan verschillende voedingsstoffen? Hoe meer kleur, hoe meer voedingsstoffen dus! Zo bevatten rode/blauwe/paarse groente- en fruitsoorten antioxidanten, oranje/geel levert beta-caroteen en groene groente levert vitamine K. Witte groente en fruit, zoals appels, peren, bananen en bloemkool, leveren veel vezels. Zorg dus voor variatie op je bord en beken kleur!

Heb je ook onze groenteontbijtjes al gezien? Zo start je ook een dag zónder sport goed. 

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variƫren met de inhoud van de lunchbox!