Het is weer die tijd van het jaar: je mag ein-de-lijk weer met pompoen aan de slag. Oh yeah! Pompoenen bestaan natuurlijk in veel verschillende soorten, maten en smaken. Maar welke pompoen gebruik je dan voor welk gerecht? En wat zijn de échte verschillen nu precies? We leggen het je uit:

De oranje pompoen

De meest bekende pompoen is de oranje pompoen. De smaak van deze pompoen is zacht en melig. Door de zachte smaak is hij perfect in gerechten met veel smaakmakers zoals chutney en curry. Ook wordt deze pompoen veel gebruikt voor de bekende pompoensoep. De zoete smaak doet het ook goed in taarten, cakes en muffins, zeker de moeite waard om eens te proberen!

Flespompoen

De flespompoen herken je aan de lange flesvormige nek. Deze pompoen heeft een vlezige pulp en een zoete nootachtige smaak. Doordat de schil erg zacht is hoef je de pompoen niet te schillen voor het bereiden. De flespompoen is ideaal om te roosteren voor in een salade. Of probeer eens wat anders en maak pompoenlasagne.

Sweet Dumpling pompoen

Deze pompoen herken je misschien als sierpompoen, maar is ook gewoon te eten! De Sweet Dumpling pompoen heeft een zoete en licht kastanjeachtige smaak. De pompoen wordt vaak gebruikt om te vullen met seizoensgroenten en kaas, en ziet er zo ook nog eens prachtig uit!

Spaghettipompoen

De spaghettipompoen heeft zijn naam te danken aan het vruchtvlees, wat erg op spaghettislierten lijkt. De smaak van deze pompoen is zoet en nootachtig. De slierten kunnen ook gebruikt worden als vervanging van spaghetti, wat een leuke twist geeft aan je wekelijkse pasta!

Kabocha

De kabocha pompoen wordt ookwel de 'groene' pompoen genoemd, maar toch is de binnenkant hartstikke oranje. Zijn smaak wordt het meest vergeleken met tamme kastanjes en hierdoor in Japan, waar hij vandaan komt, ook vaak in toetjes verwerkt. Onze tip: verwerk 'm eens in een lekker zoet baksel. Dan wil je nooit meer anders!

Wist je dat pompoen ook heel goed is voor je huid en ogen? Nog meer tips over pompoen lees je hier.

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!