Dat je met pompoen veel meer kunt dan hem uit te hollen voor Halloween laten we je deze week zien. We hebben de 5 tips die je moet weten over deze held van de herfst voor je op een rijtje gezet! Wist je bijvoorbeeld dat hij bètacaroteen bevat, wat goed is voor de ogen en huid.

1. Verschillende soorten pompoenen

Er zijn verschillende soorten pompoenen. De oranje pompoen is de bekendste. Daarnaast zie je in Nederland ook wel de patisson (kleine witte ovale pompoen), de winterpompoen (grote pompoen met bleekoranje wasachtige schil) en de spaghettipompoen (ovale bleekgele pompoen met dradig vruchtvlees). De kleinere exemplaren hebben meer smaak en worden meestal in stukken verkocht.

2. Pompoen snijden

Om te beginnen was je de pompoen. Halveer hem vervolgens en snijd de pompoen in schijven. Verwijder dan de draden en pitten met een lepel of mesje. Het vruchtvlees kun je eventueel in blokjes snijden. Schillen is niet per se nodig, want de schil kun je eten en hij wordt goed zacht bij verhitting.

3. Goed voor de ogen en huid

Pompoenen hebben een lage energetische waarde maar bevatten wel veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je darmen. Pompoenen bevatten ook betacaroteen, wat goed is voor de ogen en huid.

4. Pompoen bewaren

Bewaar hele pompoenen op een koele (12-15 C), droge plek. Niet kouder dan 8 graden bewaren. Dan zijn ze wel lang houdbaar, tot wel 2 maanden.

5. Veelzijdige pompoen

De smaak van oranje pompoenen doet denken aan wortel, maar is wat meliger. Groene soorten hebben een notensmaak. Je kunt pompoen eten als groente, maar je kunt er ook soep of zelfs nagerechten of gebak van maken.  Wat dacht je van een pumpkin pie? Of smoor je pompoen eens in wat olijfolie met knoflook. Je kunt hem ook goed verwerken in een hartige taart of in een heerlijke Italiaanse risotto met kaas. Pompoen pureren tot soep en serveren met zure room is ook erg lekker!

 

Heb jij nog een goede tip over pompoen? Laat ‘m dan achter onder dit bericht!
snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge