stomen

Zweedse Sandwichtaart (Smörgåstårta)

Receptinformatie

Hartig
6 personen
Lunchgerecht
20-30 min
Anderen vinden dit recept

Smörgåstårta is een typisch Zweeds gerecht. De naam is misschien wat ingewikkeld, maar laat je niet misleiden want voor dit gerecht heb je geen oven nodig! Het gerecht laat zich het best omschrijven als een soort broodtaart gevuld met gerookte vis, komkommer, ei, roomkaas.... Wat je maar wilt!

Voorbereiding

Serveren

Voorbereiding

Begin met het maken van alle vullingen. Kook de eieren hardgekookt in circa 8 min in kokend water. Snijd de bieslook en dille fijn. Houd een paar takjes achter om de taart mee te garneren.

Voor de zalmsalade: Snijd 50 gram van de zalm in fijne stukjes. Meng de gesneden zalm met 1 eetlepel verse dille, 1 eetlepel gesneden bieslook, 75gr zuivelspread en 1/4 theelepel zwarte peper.

Maak vervolgens de eiersalade. Pel de eieren en snijd deze in stukjes. Meng de eieren met de 50 gram zuivelspread, 2 eetlepels mayonaise, 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel verse bieslook, 1/4 theelepel peper en zout.

Maak daarna de zuivelspread voor de komkommerlaag. Meng 1 eetlepel verse dille en 1 eetlepel verse bieslook met 75gr zuivelspread en ¼ theelepel zout en peper. Schaaf vervolgens 8 linten van 1 komkommer met een kaasschaaf.

Voor het geheel: Snijd de korstjes van de sneetjes brood af. Schaaf vervolgens lange plakken van de 2 overgebleven komkommers. Schaaf vooral de buitenkanten van de komkommers af, de waterige kern is hier wat minder geschikt voor. Deze kun je zo opeten, of bewaren om bijvoorbeeld te verwerken in een smoothie.

Maak nu de zuivelspread om het geheel mee af te strijken. Meng 200gram zuivelspread met de 1 eetlepel dille, 1 eetlepel verse bieslook en ¼ theelepel peper en zout.

Alle ingrediënten zijn nu klaar. Nu ga je de sandwichtaart opbouwen. Leg eerst 3 sneetjes brood op een rijtje.

Smeer daarop de zalmsalade en beleg die met 100 gram plakjes zalm.

Leg hierop weer 3 sneetjes brood. Bestrijk het brood met het (komkommer) zuivelspread mengsel en leg daarop 8 linten komkommer. Hierop leg je weer 3 sneetjes brood. Bestrijk het brood met de eiersalade en leg daar de laatste 3 sneetjes brood op.

Bestrijk nu de hele sandwichtaart met het zuivelspreadmengsel om het geheel mee af te strijken.

Garneer de buitenkant van de sandwichtaart met komkommerlinten. Maak de bovenkant mooi op met wat komkommerlinten, overgebleven zalm, garnalen, plakjes radijs, aspergetips en takjes dille.

Serveren

Serveer de sandwichtaart als geheel. Snijd er aan tafel plakken van.