stomen

Perentaart met salted caramel

Receptinformatie

Gebak
12 personen
Nagerecht
Meer dan 60 min

Voorbereiding

Koken

Voorbereiding

Maak de karamel door 200 gram suiker in een steelpan te verhitten. Gebruik een houten lepel en roer constant tot de suiker is gesmolten. Voeg dan steeds een lepel boter toe, in totaal 85 gram (pas op: dit kan gaan spetteren). Voeg voorzichtig 120 mililiter sojaroom toe wanneer alle boter is opgenomen in de karamelsaus. Laat het een minuut koken zonder te roeren. Haal van het vuur, spatel de zoutvlokken er doorheen en laat de karamel afkoelen zodat het indikt.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Je hebt vier bakvormen nodig met een doorsnede van ca. 20 centimeter.

Koken

Meng voor de taart de volgende droge ingrediënten in een ruime kom: bloem, 300 gram suiker, het bakpoeder, de kaneel en het snufje zout. Verdeel eventueel in tweeën als je twee in plaats van vier bakvormen hebt. De taart krijgt vier lagen.

Meng ook de natte ingrediënten in een kom of maatbeker: 1 theelepel vanille-extract, de perenmoes, de melk en de olie Meng deze met de droge ingrediënten, maar roer niet te veel door om de cakelagen luchtig te houden.

Verdeel het beslag over vier ingevette bakvormen, of bewaar de helft van het beslag en verdeel het over twee bakvormen.

Bak de taarten in 20-25 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Laat de cakelagen goed afkoelen wanneer ze uit de oven komen.

Maak ondertussen de botercrème door de witte chocolade au bain marie te smelten. Klop 375 gram boter zacht en romig met een hand- of staande mixer. Voeg dan de poedersuiker en 1,5 theelepel vanille-extract toe en klop voor nog zo’n 10 minuten. Voeg dan de gesmolten witte chocolade toe, deze moet al iets afgekoeld zijn tot kamertemperatuur en klop nog zo’n 2 minuten. Doe de botercrème in een of meerdere spuitzakken.

Begin nu met de taart opbouwen: neem een groot bord en doe daar een kleine theelepel van botercrème op. Leg hier de eerste cakelaag op. Verdeel 1/3 van de karamelsaus over de bovenkant, maar houd een centimeter aan de buitenkant over. Spuit hier een laag botercrème op.

Herhaal twee keer en dek vervolgens af met de laatste cakelaag. Smeer de bovenkant en de zijkanten van de taart af met de rest van de botercrème.

Versier met de geroosterde hazelnoten, Sweet Sensation peren (snijd deze eventueel in parten), de kaneelstokjes en eventueel wat gipskruid (niet eetbaar).