stomen

Belgische waterzooi

Receptinformatie

Soep
4 personen
Hoofdgerecht
40-50 min
Anderen vinden dit recept

Waterzooi is van oorsprong Vlaams: een romige soep gemaakt met heel veel groenten en kip. Een heerlijk gerecht wat zeker niet alleen in Vlaanderen gegeten mag worden!

Voorbereiding

Koken

Serveren

veggiesfirst Start met deze groentehelden, dan komt de rest vanzelf
aubergine garnering

Voorbereiding

Maak de groenten schoon en hak de ui samen met 3 takjes peterselie, prei en bleekselderij fijn.

Koken

Smelt de helft van de boter en fruit hierin de fijngehakte groente op een laag vuur goudgeel. Giet hier dan de bouillon op en breng dit langzaam aan de kook.

Voeg de in stukken verdeelde kip toe en laat alles in een gesloten pan in ± 45 minuten gaar worden.

Smelt intussen 30 gram boter in een sauspan, voeg al roerend de bloem toe en laat de roux eerst 3 minuten gaar worden (maar niet bruin!). Voeg er beetje bij beetje wat van de bouillon (½ liter totaal) uit de pan toe. Blijf goed roeren tot een gladde gebonden saus ontstaat. Maak dit op smaak met wat nootmuskaat en versgemalen peper. Voeg dit toe aan de soep.

Klop vlak voor het serveren de eidooier los met de room en het sap van de ½ citroen. Roer dit mengsel van het vuur af door de Waterzooi.

Serveren

Garneer de soep met wat citroenrasp en fijngehakte peterselie.