Het is misschien een gedurfde uitspraak, maar het zou zomaar waarheid kunnen worden. Dat vlees eten schadelijk is voor het milieu is inmiddels wel duidelijk, maar wat moeten we dan? Nou, paddenstoelen dus. Niet alleen omdat ze lekker zijn en dé perfecte vleesvervanger, ze laten ook geen CO2-scheten en -boeren. En dat moeten we hebben!

Paddenstoelen vs. vlees

Naast het feit dat ze geen scheten laten, waar onze paddenstoelentelers ook heel blij mee zijn, nemen paddenstoelen een stuk minder water en ruimte in dan dieren.

Waar koeien in een weiland staan en er ontzettend veel water nodig is voor de productie van het veevoer, groeien paddenstoelen in opgestapelde teeltbedden op compost. En een paddenstoel heeft natuurlijk ook water nodig om te groeien, maar dit is slechts een fractie in vergelijking met vlees.

Dé perfecte vleesvervanger

Omdat paddenstoelen qua smaak en structuur erg lijken op vlees kun je ook ze supergoed als nepvlees gebruiken. Of in combinatie met natuurlijk, alleen dat is weer een heel ander blog

Maar wist je dat paddenstoelen ook veel dezelfde voedingsstoffen bevatten als vlees? Wel in mindere mate natuurlijk, maar net als bij vlees zorgen de voedingsstoffen in paddenstoelen voor energie én zijn ze belangrijk voor gezonde botten en spieren. Wat je misloopt met een vega dieet kun je dus een beetje compenseren door extra veel paddenstoelen te eten. 

En zeg nou zelf, als dít ook kan heb je toch helemaal geen vlees meer nodig in je leven?

Zo maak je het

Helemaal overtuigd en ready om de wereld te gaan redden? Doe mee aan Project Paddenstoel

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar