stomen

V.O.F. de Goeije Kroon, Aardbei teler

Adresgegevens

V.O.F. de Goeije Kroon
Breedstraat 14
5105AE Dongen

Bekijk
op kaart

Adres

V.O.F. de Goeije Kroon
Breedstraat 14
5105AE Dongen

Contact met de teler

V.O.F. de Goeije Kroon

In oktober 2005 zijn wij, Jeroen en Nancy Peeters, ons bedrijf VOF de Goeije Kroon begonnen. De naam verwijst naar het gebied zoals dat honderd jaar geleden heette: ‘De Goeije’, en waar we nu zijn gevestigd. ‘De Kroon’ slaat natuurlijk op de aardbei. Naast het areaal onder glas hebben we een bescheiden hoeveelheid aardbeien in de volle grond. Op ons bedrijf telen wij de aardbeienrassen Elsanta en Sonata.

Ons bedrijf

De ouders van Jeroen zijn tuinders, van vollegronds producten weliswaar, dus helemaal onbekend waren we niet op het gebied van telen. Toen in 2005 de kans voorbij kwam om dit stuk grond met kas te kopen in Dongen, hebben wij de sprong gewaagd en zijn we een aardbeienbedrijf begonnen. Toen we het bedrijf kochten bestond het uit 1.2 ha kas en een schuur. Inmiddels hebben we twee locaties en op beide locaties kassen en trayvelden.

Nu alweer ruim 18 jaar telen wij aardbeien en de teelt bevalt goed. We hebben voor aardbeien gekozen omdat het redelijk licht fysiek werk is en dat je nog onderscheidend bent voor de consument. De consument wil graag Hollandse aardbeien. Daarnaast kun je ze niet lang bewaren waardoor er veel dynamiek in de afzet is.  Je kunt, en moet, dus echt het verschil maken met telen. Wij zetten ons in om de beste aardbeien te telen, hoogwaardig in de markt. Wij zijn trots op onze aardbei, met een mooie ‘typisch Hollandse’ hartvorm, kwalitatief groen kroontje en heerlijke zoete smaak!

De teelt

Op ons bedrijf telen wij de aardbeienrassen Elsanta, Sonsation en Opera. Elk ras kent een andere piek periode en raseigenschappen, waardoor we de teelt over het jaar kunnen verspreiden en zo ook risico’s spreiden.

In januari starten we met het planten van Sonsation. Vervolgens planten we begin mei de eerste Opera planten voor de zomerteelt. Om half mei de tweede zomerteelt Opera planten neer te zetten.  In augustus planten we twee soorten Elsanta. Eén voor de doorteelt en één voor een enkele najaarsteelt. De enkele teelt plukken we alleen in de herfst en gaat in januari weg.  De doorteelten blijven staan en hier oogsten we ook in het voorjaar weer van.

De bevruchting van de bloemen gebeurd met hommels en bijen. Beide insecten hebben zo hun voordelen. De hommel vliegt altijd onafhankelijk van het weer, maar een bij vliegt 6x zo snel maar alleen met goed weer (als de temperatuur en luchtvochtigheid goed is). Wij gebruiken het wel of niet vliegen van de bijen dus ook om de temperatuur in de kas bij te schakelen. Dit is een tijdsintensieve bezigheid, per dag zijn we gemiddeld 1,5 uur bezig met klimaatsturing!

De aardbeienteelt is een korte en vrij intensieve teelt,  want  de aardbei wordt rood wanneer het haar schikt. Er komt daarnaast veel personeel bij kijken want aardbeien plukken is handwerk.  Als je 1 dag niet plukt is het moeilijk om dat recht te trekken.

Duurzaamheid

Totaal hebben we 3 kassen en alle kassen zijn gebouwd met groen label. Dit label is nog breder dan Planet Proof, waar wij ook het certificaat van hebben. Ook zijn we Global Gap en GRASP gecertificeerd. We kopen groene stroom in. In de toekomst willen we graag zonnepanelen.

Toekomst

De vergunning voor uitbreiding voor een extra kas staat uit. Echter doen we een pas op de plaatst voor grotere duurzaamheidsinvesteringen. Door de hoge energieprijzen en het hoge investeringsniveau van de aflopen 10 jaar willen we eerst weer een  buffer opbouwen.

Daarnaast heeft ons bedrijf op dit moment een platte structuur, wij, Jeroen en Nancy, voeren het bedrijf aan, maar we zitten nu aan onze taks.  Als we verder willen groeien betekent dat we een tweede generatie nodig hebben of extra personeel wat zaken van ons over kan nemen. Van onze twee kinderen, Daan (16) en Fenne (18 jaar) toont Daan de meeste interesse en wil hij graag het bedrijf in, maar hij is nog jong.

Lokaal

Ben je een keer in de buurt van Dongen? Kom dan eens langs. Ons huis-verkoop winkeltje is open op vrijdag in april - juni en op zaterdag van juli tot november. Naast de lekkerste aardbeien, verkopen wij ook tijdens de asperge teelt, witte asperges. Daarnaast hebben we ook ander zacht-fruit.

Tip van de teler

Tip van Nancy: Eet aardbeien op kamertemperatuur, koud is echt zonde van de smaak.

Tip voor pubers: Pubers eten wat moeilijker fruit. Ik maak elke ochtend een smoothie mét aardbeien uiteraard. Het is gezond en het vult goed, en zo krijgen ze toch hun vitamine binnen!

vof-de-goeije-kroon_aardbeien-in-de-hand_lr.jpg
vof-de-goeije-kroon_zoon-daan-tussen-de-aardbeien_lr.jpg
vof-de-goeije-kroon_aardbeien-teler-jeroen-tussen-de-aardbeien_lr.jpg
vof-de-goeije-kroon_aardbeien-van-onderaf_lr.jpg
vof-de-goeije-kroon_teler-nancy-en-jeroen-met-zoon-daan_2lr.jpg

Onze producten