stomen

Mts. Haverkamp-Ros, Aardbei teler

Adresgegevens

Mts. Haverkamp-Ros
Zeggeweg 4
4731SH Oudenbosch

Bekijk
op kaart

Adres

Mts. Haverkamp-Ros
Zeggeweg 4
4731SH Oudenbosch

Contact met de teler

Mts. Haverkamp-Ros

Peter Haverkamp draait zijn bedrijf al meer dan twintig jaar op eigen kracht in het Brabantse Oudenbosch. Ik begon met vollegrondteelt en besloot tien jaar geleden over te schakelen op glas. In 2005 verhuisde ik naar m’n huidige locatie en ik teel nu op 2,1 hectare twee rassen aardbeien. Zonder vast personeel, ik schakel in de oogstseizoenen flexibele krachten in om het product op tijd bij m’n afnemers te krijgen.

Teelt

Ik teel twee rassen, de Lambada en de Elsanta. Die twee rassen vullen elkaar goed aan in de teelt, zodat ik een goede spreiding van werk heb over praktisch het hele jaar. De Lambada gaat begin december de grond in en we oogsten vanaf 1 maart tot eind juni. Daarna ruim ik en plant de Elsanta op 10, 15 en 20 augustus in drie afdelingen. Die leveren aardbeien vanaf eind september tot het einde van het jaar. Parallel aan de Lambada-teelt heb ik vanaf april Elsanta staan. Dit ras plukken we in mei/juni. In totaal is de opbrengst, gemeten over het hele jaar, tussen de twaalf en dertien kilo per meter.

Visie

Op mijn bedrijf probeer ik zoveel mogelijk biologisch te telen. Net als mijn collega-telers wil ik natuurlijk ook een zo mooi mogelijk natuurlijk evenwicht op mijn bedrijf. Ik heb er dan ook voor gezorgd dat ik GlobalG.A.P. gecertificeerd ben. Dit betekent dat ik de vervuilende invloed op het milieu zoveel mogelijk beperk, het gebruik van chemische middelen zo laag mogelijk hou en m’n verantwoording neem op het gebied van veiligheid en gezondheid van de mensen die op het bedrijf werkzaam zijn.

Hoe mijn bedrijf in de toekomst zich zal ontwikkelen is nog onduidelijk. Ik heb twee dochters, maar die zullen de teelt niet voortzetten. Dat staat al vast. Maar dat is nog ver weg. Ik ben net de vijftig gepasseerd en kan er dus voorlopig nog tegenaan. Ik heb een stabiel bedrijf en weet wat ik moet doen om er normaal van te kunnen leven. Ik werk dagelijks met veel plezier. Het zou prachtig zijn als ik over vijftien jaar het bedrijf netjes kan overdragen.

Tip

Aardbeien kun je natuurlijk op talloze manieren bereiden. Daarover is al zoveel bekend. Hoe je dit prachtige product ook eet, zorg er direct na aankoop voor dat je de aardbeien goed blijft koelen. Mijn product kun je op die manier makkelijk ruim een week goed houden, maar ik adviseer dat niet. Lekker snel vers opeten en nieuwe halen, is mijn tip. Zorg ik er voor dat er altijd genoeg in de winkel beschikbaar is.

 

Onze producten