Het is vers, je kunt er je restjes in kwijt en het is je dagelijkse portie in één kommetje; what’s not to love? Soep-blunders! That's not to love. Dus is het zoutvaatje uit je handen gevallen of wil 'ie écht niet binden? Met deze tips los je dat allemaal op en kun je tóch gewoon van je kommetje bomvol groen genieten.

Proeven, proeven en nog eens proeven

Klinkt als een open deur maar tussendoor proeven is superbelangrijk. Zo weet je precies of je soep nog wat zout of kruiden kan gebruiken. Toch te veel zout gebruikt? Gooi een paar rauwe aardappelschijfjes in je soep en laat ze even meekoken. Ze zuigen namelijk het zout op. 

Deze kun je er gewoon in laten zitten, zoals bij deze bloemkoolsoep, maar je kunt ze er ook uithalen voor je de soep pureert of opdient. Zo hoeft niemand van je bijna-blunder te weten!

Lees meer

Slappe hap?

Wil je soep niet binden? Dan is het wederom tijd om een aardappel uit de voorraadkast te halen. Als je deze wonder-aardvrucht eventjes kookt en mee pureert is je probleem meteen opgelost.  

Niet te heet!

Bij bepaalde groentesoorten gaan er een hoop goede eigenschappen verloren als je deze te heet kookt. Vitamine B1 gaat voor een deel verloren als het boven de 100°C komt! Dit zit bijvoorbeeld in asperges, bleekselderij, broccoli, doperwten, mais, peultjes, prei, rode kool, spruiten, taugé, tuinbonen en venkel. 

Maar ook vitamine C en foliumzuur gaan voor de helft verloren tijdens het koken. Dat zit onder andere weer in boerenkool, bloemkool, broccoli, spruitjes en bieten. Let dus goed op de temperatuur als je deze oosterse bietensoep maakt!

Lees meer

First things first

Om een blunder te voorkomen begin je altijd met met de harde groentes, zelfs voordat je de bouillon (of ander soort basis) toevoegt. Zachte groentes zoals bijvoorbeeld spinazie of savooiekool hebben een kortere kooktijd en kunnen later aan de pan worden toegevoegd. 

Klaar om aan de slag te gaan? Wat dacht je van deze romige koolsoep of groene broccolisoep? Aanvallen maar!

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!