Wist je dat zuurkool gewoon van onze eigen witte kool gemaakt wordt? En je kunt het ook nog eens supermakkelijk zelf maken! Reden genoeg om het een keer uit te proberen.

Wat heb je nodig?

  • 1 witte kool 
  • 20 gram zeezout
  • 3 gram venkelzaad
  • 3 gram karwijzaad
  • 4 gram jeneverbessen 
  • Houten lepel of zuurkoolstamper 
  • Weckpot
  • Keukenmachine / dunschiller / rasp

1. De kool ontleden

Verwijder de buitenste bladeren van de kool en leg ze even apart. Die heb je later nodig om het geheel af te sluiten. Snijd dan de kool in vieren, verwijder de harde kern en schaaf, mix of snijd de parten in fijne slierten.

2. Alles in de weckpot

Nu ga je de pot vullen. Begin met een laagje zout in de weckpot, daarna een laag kool en herhaal dit een paar keer. Stamp elke laag goed aan met de lepel of zuurkoolstamper! Voeg als er wat vocht uit de kool is gekomen het venkelzaad, jeneverbessen en karwijzaad toe. 

3. Stampen maar!

Ga verder met het toevoegen van kool en zout totdat deze op zijn. Nu begint het echte werk! Blijf stampen totdat de kool helemaal onder water staat. Dit kan even duren, maar als het echt niet lukt giet er dan wat water met zeezout bij totdat de kool helemaal onder water staat.

4. Alles op z'n plek

De laatste laag zijn de hele koolbladeren. Duw ze stevig aan zodat de kool eronder goed vast zit; er mag niks gaan drijven. Om zeker te weten dat dit niet gebeurd kun je ook een zakje knikkers of een steen er op leggen.

5. En dan wachten..

Als je de weckpot goed afgesloten hebt begint het wachten! De zuurkool is namelijk pas na ongeveer 3 weken klaar, het moet eerst nog fermenteren. Maak de pot de eerste dagen steeds even open om de gassen die vrijkomen er uit te laten. Je zult zien dat er soms ook wat schimmel ontstaat, dit hoort! Het moet er alleen even af geschept worden. De zuurkool is écht klaar wanneer er geen gassen meer vrijkomen en het lekker smaakt.

 

Nu al zin om met je zelfgemaakte zuurkool aan de slag te gaan? Heb je liever zuurkool Hawaii of ben je meer van de Hollandse ovenschotel

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar