Sinterklaas.. wie kent hem niet? Heb jij al een idee hoe je zijn verjaardag gaat vieren? Wat dacht je van je eigen Sinterklaastafel. Bij elke feestdag hoort een gedekte tafel. Waarom niet met Sinterklaas? Lekker versieren met jute tafelkleden, pepernoten en zelfgemaakte mijters. Dat is niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook ontzettend leuk om zelf te doen!

Stap 1. Een tafelkleed

Als je begint met het dekken van een tafel, kijk je eerst naar hoe groot de tafel is. Hierna bepaal je wat voor tafelkleed je neer wilt leggen. Met Sinterklaas mag dit van alles zijn. Kies bijvoorbeeld een leuk tafelkleed met Sinterklaasprintjes, of een kleed met felle ruiten. Wil je echt creatief zijn? Knip een jute zak doormidden en leg deze in de lengte over de tafel.

Stap 2. Het servies

Zodra het tafelkleed op tafel ligt, dek je de tafel met het servies. Vanuit hier bouw je verder. Met borden kun je variƫren. Leg er bijvoorbeeld twee op elkaar voor meer hoogte op de tafel. Dit ziet er hartstikke netjes uit!

Stap 3. Servetten vouwen

Bij een Sinterklaastafel horen ook speciale servetten. Je kan er natuurlijk voor kiezen om gedecoreerde Sinterklaas-servetten te kopen. Maar het is natuurlijk nog leuker om je eigen servetten te vouwen! Vouw bijvoorbeeld je eigen mijter. Deze kun je neerleggen op de borden.

Lees verder

Stap 4. Bestek

Het bestek leg je naast de borden neer. Links de vorken en rechts de messen. Het ligt er natuurlijk ook aan wat je gaat eten met sinterklaas. Hoe meer gangen, hoe meer bestek. Hier houd je er rekening mee dat het bestek aan de buitenkant het eerst gebruikt wordt.

Wanneer je soep eet, leg je een lepel neer tussen de messen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze feestelijke pompoensoep met kruidnoten als topping?

Lees verder

Stap 5. De glazen of bekers

Waarschijnlijk zal je tijdens het Sinterklaasmaal niet gauw uit wijnglazen drinken. Toch is het wel leuk om de glazen te vullen met appelsap! De bekers of glazen mogen boven het mes neergelegd worden. Hier kan je hartstikke leuk mee decoreren door er bijvoorbeeld een gekleurde strik omheen te binden.

Stap 6. De tafel decoreren

Nu heb je de tafel gedekt zoals het hoort op een feestdag. Tijd om te decoreren! Bij Sinterklaas horen pepernoten en marsepein. Strooi het snoepgoed over de tafel. Vul de lege plekken met zelfgemaakte nep-cadeautjes en wortels. Wil je toch liever wat gezonds? Leg wat mandarijntjes op tafel. Kijk eens.. Je eigen gedekte Sinterklaastafel!

Nog opzoek naar tips voor het diner? Wat dacht je van deze heerlijke herfstsoep als voorgerecht of een dessert van stoofpeertjes met toast. Heerlijk!

Wat eet jij met Sinterklaas?

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variƫren met de inhoud van de lunchbox!