Wist je dat je een winterpeen beter niet in de koelkast kan bewaren? Dan is hij veel minder lang houdbaar. Lees hier alles wat je moet weten over de winterpeen.

Een alleskunner

Winterpeen kun je op onmogelijk veel manieren bereiden. De kooktijd van winterwortel is 20-25 minuten. Probeer bijvoorbeeld deze wortel-mangosoep met bosuitjes eens! In de magnetron is de wortel in 6-8 minuten al klaar. Verder kun je er ook mee smoren, dit duurt ca. 30 minuten en stomen duurt ongeveer 35-40 minuten. Door te stomen behoudt de winterwortel de meeste van zijn gezonde eigenschappen.

Bèta-caro.. wat?

In wortels zit een grote hoeveelheid bètacaroteen en dat is goed voor een hele hoop dingen. In je lichaam wordt dit stofje omgezet in vitamine A. Vitamine A is niet alleen belangrijk voor je weerstand, ook voor je gezichtsvermogen. Je gaat er dus echt beter van zien! Verder is bètacaroteen een belangrijke antioxidant en dat helpt je weefsels weer beschermen tegen schade en veroudering.

Winterpeen of bospeen

De winterpeen is niet hetzelfde als de bospeen. Bospeen is kleiner en wordt vers geoogst met het loof er nog aan. De peen wordt gebundeld tot een bos, vandaar de naam 'bospeen'. Winterpeen is grover dan bospeen. Van de winterpeen wordt ook het loof verwijderd.

Weken plezier

Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren. Dan is hij in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar.

En hij komt uit Nederland!

De eerste wortels werden waarschijnlijk in Nederland en België geteeld in het begin van de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare.

 

Meteen zin gekregen om met winterpeen in de weer te gaan? Dan moet je deze wortelmuffins zeker proberen! 

snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge