stomen

Maatschap van der Heijden- van Elst, Aspergeteler

Adresgegevens

Maatschap van der Heijden- van Elst
Deel 88
5421RV Gemert

Bekijk
op kaart

Adres

Maatschap van der Heijden- van Elst
Deel 88
5421RV Gemert

Contact met de teler

Maatschap van der Heijden- van Elst

Peter en zijn vrouw Jolanda telen op hun kwekerij in Gemert uitsluitend asperges, maar dat is wel eens anders geweest. Ooit stonden er naast allerlei soorten asperges ook nog gewoon koeien op het land!

Ons bedrijf

In 1986 ben ik, Peter, samen met mijn ouders begonnen met 1,7 hectare asperges. Toentertijd was het een gemengd bedrijf met onder andere melkvee. Na een aantal jaar zijn we gestopt met de melkveehouderij en zijn we ons uitsluitend gaan richten op de teelt van asperges.

Ons kenmerk is, al zeg ik het zelf, dat onze asperges van een uitstekende kwaliteit zijn, met een uitmuntende smaak. Dit komt omdat het bedrijf op de peelrandbreuk ligt. Door deze breuk komt superzuiver water naar boven wat door onze asperges wordt opgenomen. En je kunt wel raden wat dat voor de smaak een kwaliteit doet... 

fotoalbum_heijden4.jpg
fotoalbum_heijden5.jpg
fotoalbum_heijden8.jpg
fotoalbum_heijden6.jpg
fotoalbum_heijden7.jpg
fotoalbum_heijden1.jpg
fotoalbum_heijden3.jpg
fotoalbum_heijden2.jpg
fotoalbum_heijden9.jpg

Onze teelt

Onze asperges worden in de volle grond, dus buiten, geteeld. De voorbereiding voor de nieuwe oogst begint elk jaar in februari met het bemesten en opploegen van de grond. Rond maart/ april start de oogst van de asperges en dit loopt traditiegewijs tot 24 juni.

Vanwege de minitunnels en zwart-wit folie waar wij mee werken, oogsten wij eerder dan gebruikelijk. Op deze manier kunnen we de temperatuur namelijk sturen. De minitunnels houden warme lucht vast en dat is goed voor de asperges. Het zwart-wit folie kan op twee manieren gebruikt worden: als we de zwarte kant boven leggen trekt het de warmte aan, maar als het warm is leggen we de witte kant boven.

Tijdens de oogsttijd, als de asperges gestoken worden, maken we gebruik van een oogstmachine om het werk te verlichten. De machine houdt de folie omhoog waardoor het steken makkelijker gaat. Zodra de asperges gestoken zijn, worden ze direct gekoeld in water. Na de koeling worden ze gesorteerd door de volautomatische sorteerder. Daarna gaan de asperges de koelcel in en zijn ze klaar om bijvoorbeeld een snacksperge te worden!