stomen

Spruiten-op-stam met ontbijtspek en cranberries

Receptinformatie

Groentengerecht
4 personen
Bijgerecht
50-60 min

Niet langer zijn de spruitjes een simpel bijgerecht op tafel. Deze topper steelt gegarandeerd de show! Met de klassieke smaken een absoluut succesnummer.

Voorbereiding

Koken

Serveren

versfestijn Diner of borrel? Maak er één Groot Versfestijn van!

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C en neem de bakplaat uit de oven.

Leg de spruiten-op-stam diagonaal op de bakplaat en snijd met een koksmes (of knip met een snoeischaar) het stuk stam, dat buiten de bakplaat steekt, eraf. Zodat het grote stuk spruiten-op-stam in de oven past. Snijd de spruiten van het afgesneden korte stuk stronk en houd de losse spruiten apart. Verwijder, indien nodig, minder mooie spruitenblaadjes.

Spoel de spruiten-op-stam en losse spruiten onder stromend water en dep alle spruiten droog.

Neem de blaadjes van de takjes tijm. Snijd de knoflook in plakjes. Roer de olijfolie met honing, mosterd, tijmblaadjes, knoflook, zout en peper tot marinade en laat deze 10 minuten staan.

Bestrijk de spruiten-op-stam en losse spruiten op de bakplaat met de marinade. Leg de plakjes spek per 2 op elkaar en vlecht deze tussen de spruiten-op-stam.

Koken

Rooster de spruiten-op-stam in 35-40 minuten goudbruin en beetgaar. Draai de spruiten-op-stam na 18 minuten om, zodat deze rondom roosteren.

Serveren

Serveer de spruiten-op-stam op een plank of serveerschaal en garneer het gerecht met de losse geroosterde spruiten en cranberries.