stomen

Oosterse bloemkoolschotel met kokos en cashewnoten

Receptinformatie

4 personen
Hoofdgerecht

Tip: Als variatie kun je i.p.v. vlees er gekookte kikkererwten (blikje of zelf gekookt) aan toevoegen. Anders gebakken kipstukjes.

De smaak van deze bloemkoolschotel is veel verrassender dan je op grond van de ingrediënten zou zeggen. Omdat het gerecht mild van karakter is, vinden ook kinderen het heerlijk. en het kost nauwelijks meer tijd dan het maken van 'gewone' bloemkool met aardappelen. Ik maak dit gerecht al 20 jaar met zeer grote regelmaat en het gaat nooit vervelen, een van mijn favorieten!

Was de bloemkool en verdeel hem in niet te grote roosjes. Snij de uien en bak ze in een grote wokpan met wat olijfolie of boter tot ze glazig zijn. Pers de knoflook en voeg toe aan het mengsel, even roeren.

Doe de tomatenpuree en de kerrie erbij, weer even flink roeren. Schenk wat water in de pan (ongeveer 250 ml) om van het geheel een saus te maken. Voeg de kokos, de mangochutney en een lepeltje suiker toe, plus zout en peper naar smaak.

Doe de bloemkoolroosjes in de saus, die je met water aan kunt lengen tot hij van een yoghurtachtige dikte is. Kook de bloemkool in ongeveer 15 minuten gaar in de saus. Kook intussen ook de rijst gaar.

Doe de rijst in een tulbandvorm en stort hem daarna op een bord. Vul de rijstrand met het bloemkoolmengsel. Strooi er op het allerlaatste moment per bord een handje cashewnoten overheen, zodat ze zo knapperig mogelijk blijven.