stomen

Hete bliksem

Receptinformatie

Stamppot
4 personen
Hoofdgerecht
20-30 min

Een oer-Hollands recept om van te genieten!

Voorbereiding

Koken

Serveren

Voorbereiding

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in gelijke stukken, zodat ze tijdens het koken gelijktijdig gaar worden.

Schil de appels, halveer ze, snijd ze dan in kwarten en verwijder het klokhuis.

Maak de ui schoon en snijd deze ook in kwarten.

Koken

Doe de aardappelen en appels samen met de uien in een kookpan en schenk er zoveel water op dat de groenten half onder staan.

Verkruimel het bouillonblokje erboven.

Breng de hete bliksem snel aan de kook, giet na ± 15 minuten het kookvocht eraf en bewaar 2 dl kookvocht.

Bak de spekblokjes intussen uit en verwarm de rookworst door deze te wellen in heet water.

Stamp de hete bliksem met een pureestamper, schenk het achtergehouden kookvocht erbij samen met de uitgebakken spekjes.

Maak alles verder op smaak met versgemalen peper en warm het nog goed door.

Serveren

Serveer de hete bliksem met rookworst.

TIP: voor een vegetarische variant vervang je de spekblokjes en rookworst door blokjes boerenkaas en bijvoorbeeld wat noten naar keuze.

Het is ook lekker om rozijntjes toe te voegen.