Tomaten, ze zijn er in zoveel soorten, kleuren en maten. Het verschil is inmiddels redelijk duidelijk, maar hoe verwerk je ze nou het beste? We hebben hebben een aantal onmisbare bereidingstips voor je op een rijtje gezet. Zo vind je zeker jouw tomatch!

Klassieke tomaten

Met een klassieke tomaat kun je eigenlijk alles! Van frisse toevoeging aan je sandwich tot heerlijk gevuld uit de oven; de mogelijkheden zijn eindeloos. En hoewel ze er heel verschillend uitzien, de smaak van de klassieke tomaat is licht- tot friszoet. De vleestomaat kan door zijn stevige structuur bijvoorbeeld goed gebruikt worden bij warme toepassingen. Je kunt ze bakken in de koekenpan of wok, maar ook braden of grillen. De vleestomaat behoudt zijn vorm en wordt geen puree. 

Een andere klassieke tomaat, de Coeur de Boeuf, is naast voor warme gerechten perfect voor salades. En niet alleen omdat ‘ie lekker is, de rode binnenkant en groene buitenkant geven nadat de tomaat in plakjes is gesneden een leuk decoratief tintje aan je salade.

Zo bijvoorbeeld

Snacktomaten

De naam zegt het al, een snacktomaat is het allerlekkerst gewoon uit de hand. Maar het een sluit het ander natuurlijk niet uit, snacktomaten zijn namelijk ook een goede toevoeging aan een warm of koud gerecht. Gehalveerd door een salade doen eigenlijk alle snacktomaatjes het super! Dat komt natuurlijk door hun zoete smaak. Wil je de zoete smaak van een San Mazzo minitomaat extra naar voren brengen dan moet je ‘m eerst roosteren met een beetje olijfolie. 

Trostomaten

Trostomaten hebben een vollere, friszoete smaak dan andere tomaten omdat ze aan de plant rijpen. Wist je dat trostomaten pas worden geoogst wanneer de onderste tomaat ook rijp is? Daarom ben je met de trostomaat verzekerd van volledig afgerijpte tomaten, wat erg belangrijk is voor de smaak. Toch zit er erg veel verschil tussen de manieren waarop de trostomaten verwerkt kunnen worden.

De groene trostomaat is bijvoorbeeld een echte BBQ tomaat, maar de gele en oranje zijn leuke kleurmakers in een salade. Met de rode trostomaat kun je eigenlijk eindeloos variëren, alleen voor een lekkere sandwich bevat hij iets te veel sap!

Maak er bijvoorbeeld saus van

Pruimtomaten

Pruimtomaten zijn zoet, kruidig en verliezen weinig vruchtvocht tijdens het snijden. Dit maakt dat ze op meerdere manieren, van koud tot warm, heerlijk bereid kunnen worden. Gegrild zijn pruimtomaatjes een heerlijk bijgerecht bij een stoof, maar in plakjes passen ze ook perfect op een zelfgemaakte pizza. Een echte tostitopper is het ook! Omdat er weinig vruchtvocht vrijkomt heb je nooit meer last van slappe tosti’s. 

Op zoek naar nog meer verrassende tomatenrecepten? Die vind je hier!

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar