Tomaten, ze zijn er in zoveel soorten, kleuren en maten! Welke tomaat gebruik je nu bijvoorbeeld voor een soep of saus? Wij hebben een aantal bekende en minder bekende tomaten voor je op een rijtje gezet!

Tros(cocktail)tomaat

De trostomaat is vol van smaak en lekker stevig. Daarom heerlijk voor op brood of in de salade. Wist je dat trostomaten pas worden geoogst wanneer de onderste tomaat ook rijp is. Daarom ben je met de trostomaat verzekerd van volledig afgerijpte tomaten, wat erg belangrijk is voor de smaak. Troscocktailtomaten zijn ook heerlijk om eens te grillen, dan worden ze lekker zoet van smaak!

(Tros) cherrytomaat

De kleinere (tros) cherrytomaatjes zijn door hun formaat ideaal om tussendoor lekker van te snoepen. Misschien eet jij de tomaatjes van Fred&Ed en Tommies al, maar ken jij ook de smaakvolle Piccobello en San Mazzo mini tomaten? Gehalveerd doen de tomaatjes het ook goed, of rooster ze met een beetje olijfolie, dan komt de zoete smaak goed naar voren.

De vleestomaat

De vleestomaat kan door zijn stevige structuur goed gebruikt worden bij warme toepassingen. Je kunt ze bakken in de koekenpan of wok, maar ook braden of grillen. De vleestomaat behoudt zijn vorm en wordt geen puree. Door zijn grote vorm is de vleestomaat ook heel geschikt om te vullen, of snijd hem in plakken voor op je broodje gezond of hamburger. Grote plakken tomaat zijn ook heerlijk op je tosti.

De vleestomaat doet het ook goed op de BBQ, snijd hem doormidden en strijk de zijkant van het barbecuerooster in met wat olie. Leg de halve tomaten op het rooster met het snijvlak naar beneden en laat ze 3 tot 5 minuten roosteren. Lekker met wat zout, peper en geperst knoflook.

Coeur de Boeuf

Een tomaat met een bijzonder uiterlijk! De Coeur de Boeuf tomaat heeft een volle, frisse smaak en is erg veelzijdig. De tomaat is geschikt voor salades, bijvoorbeeld in combinatie met zacht smakende kazen als mozzarella.

Anders dan bij de traditionele tomaten is de Coeur de Boeuf optimaal van smaak als hij nog groen is. De tomaat rijpt van binnen naar buiten en is zowel lichtgroen (in koude gerechten) als rood (in warme gerechten) zeer geschikt. De rode binnenkant en de groene buitenkant geven nadat de tomaat in plakken is gesneden ook een leuk decoratief tintje aan je salade.

Coeur de Boeuf tomaat is ook uitermate geschikt voor een lekkere tomatensoep. De tomaat doet het ook goed in vegetarische gerechten, bijvoorbeeld in dunne plakken voor een vega ‘Coeur de Boeuf carpaccio’.

De pruimtomaat

Pruimtomaten zijn zoet en kruidig. Hierdoor kun je ze op meerdere manieren heerlijk bereiden. Je kunt pruimtomaten gebruiken in salades, als borrelhapje of als gezond tussendoortje. Ook is hij goed te verwerken in een zelfgemaakte tomatensoep, tomatensaus of warme bereidingen. Maar grill of bak hem ook eens en serveer hem als bijgerecht bij verschillende stoofgerechten of doe plakjes pruimtomaat op je zelfgemaakte pizza.

Een nieuwste soort pruimtomaat is de ‘Red Egg’. Deze tomaat is, zoals de naam al zegt, ei-vormig. De Red Egg bevat meer vruchtvlees dan andere pruimtomaten.

Pomo d’or

Pomo d'Or tomaten zijn heel veelzijdig. Ze kunnen rauw als snack, op een broodje of in salades worden gegeten. Ook kunnen Pomo d’or tomaten worden gebruikt voor een lekkere verse tomatensoep. De tomaat wordt ook wel ‘tijgertomaat’ genoemd dankzij zijn opvallend gestreepte uiterlijk. Het strepenpatroon maakt hem aantrekkelijk voor verwerking in vele gerechten.

Geroosterde pruimtomaten met tonijn

Terwijl de tomaten in de oven roosteren maak jij snel een lekkere dressing. Met witte bonen en tonijn is je zomerse salade een feit!

Lees verder

Couscous met cherrytomaten en feta

Echt super, deze combinatie van zoete tomaatjes, feta, boontjes en kruidige couscous. Opscheppen maar!

Lees verder