Dat paddenstoelen helden zijn wist je natuurlijk al! Maar wat weet je nu eigenlijk van die superzwammen, behalve dat ze lekker zijn? We hebben de vijf belangrijkste in's & out's voor je op een rijtje gezet, die je moét lezen voor je weer de keuken in duikt.

Bewaren

Op de fruitschaal, in de koelkast of toch in de voorraadkast: hoe heurt het nou precies? Het beste is om paddenstoelen in de orginele verpakking te laten en ze koel te bewaren. Bij champignons is dit bijvoorbeeld het het welbekende (blauwe) bakje, maar ze kunnen ook in een droge theedoek of papieren zak bewaard worden. Als je ze los koopt, doe ze dan niet in een gesloten plasticzak. Dit verstikt de paddenstoel, waardoor 'ie vochtig en lelijk wordt. 

De vegetarische biefstuk

Paddenstoelen staan bekend als goede vleesvervangers. Net als bij vlees zorgen de voedingsstoffen in paddenstoelen voor energie én zijn ze belangrijk voor gezonde botten en spieren. Wat wil je nog meer? Portabellacarpaccio misschien?

Naar 't recept

Geurende buren

Bewaar paddenstoelen niet bij sterk ruikende groente zoals prei en ui. Ze nemen gemakkelijk geurtjes over. Houd ze liever ook uit de buurt van fruit of citrus, want daarbij zullen paddenstoelen sneller verouderen.

Schoonmaken

Maak een paddenstoel nooit schoon met water. Omdat ze het water opzuigen verliezen de namelijk smaak! Doe dit voorzichtig met een borsteltje of een stukje vochtig keukenpapier. Snijd het onderste deel van het steeltje eraf en snijd de paddenstoel in plakjes of kwarten. 

Superveelzijdig

Paddenstoelen, ze zijn superveelzijdig! Vis, vlees of groente: ze combineren eigenlijk overal mee. Heerlijk rauw door een herfstsalade, of geroerbakt met wat knoflook en peterselie. En natuurlijk de pita paddenstoelenfalafel niet te vergeten.

Naar 't recept

Spontaan honger gekregen? Geef een verse draai aan je week met de groente Groente Fruitmachine!

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar