Biologische courgettes zijn volop verkrijgbaar op dit moment, goed nieuws voor onder andere Paleo liefhebbers! Want courgettes zijn heel makkelijk toepasbaar. Ze zijn neutraal van smaak, snel gaar en ook rauw te eten. Deze eigenschappen maken courgette geknipt voor een aantal Paleo klassiekers. Maar voor wie er niet bekend mee is; wat is Paleo nu eigenlijk?

Wat is Paleo?

Paleo is een manier van leven waarbij je je voor 80% houdt aan de richtlijnen van het zogenaamde oerdieet. Dit houdt in dat je eet zoals onze prehistorische voorouders. Je voedt je dus vooral met vlees, vis, eieren, groenten en fruit, noten en zaden.

Bewerkte voeding, granen en zuivel maar ook groenten met zetmeel en peulvruchten komen niet voor in dit dieet. Zondigen mag, daarvoor is de 80/20 regel; je eet voor 80% Paleo-proof, voor de overige 20% mag je schipperen om het vol te kunnen houden. Ook als je niet per se Paleo-proof wilt eten, is dit dieet de moeite waard om eens te bekijken. Alleen al omdat de recepten je groenten- en fruitgebruik flink verhogen en dat is goed voor iedereen.

Heerlijke courgettini

De Paleo keuken kent een aantal klassiekers met courgette; één ervan is de courgette-pasta of courgetti/courgettini. Omdat granen niet passen binnen een Paleo dieet, vervang je de pasta dus voor courgetteslierten.

Maak dit recept wel met verse courgette; de smaak en textuur ervan zijn redelijk bepalend. Er zijn verschillende manieren om deze courgettepasta klaar te maken. Rauw of kort verwarmd en als hoofdgerecht of bijgerecht. Dit recept leent zich dus uitstekend voor creativiteit en improvisatie, van alles past erbij. Denk bijvoorbeeld aan pecannoten, geitenkaas, zongedroogde tomaatjes, uitgebakken spek of gerookte kip.

De courgetteslierten maak je met een juliennesnijder of ‘spirelli’. Gebruik je een juliennesnijder (zie foto), dan kan het lastig zijn om de kern van de courgette in mooie sliertjes te krijgen. Snijd dit laatste stuk desnoods even met de hand. De gezonde schil laat je er uiteraard aanzitten. Kijk hier hoe.

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar