Kimwat? Kimchi dus! Dé nieuwste food-trend uit Korea met niet Koreaanse-, maar Chinese kool. Heel plat gezegd de Aziatische variant op zuurkool; het is namelijk ook (licht) gefermenteerde kool. Alleen is dit lekker pittig én het perfecte bijgerecht bij bijna elk Aziatisch maaltje. Zuurkoolfan? Dan moet je kimchi zeker ook een keer proberen!

Wat heb je nodig?

1 Chinese kool, 8 teentjes knoflook, 2 tl. geraspte gember, 1 Chinese radijs (of ‘normale’), 3 stuks bosui, 50 ml. vissaus, 5 á 6 el. Koreaanse chilipasta, 1 el. honing, 100 gr. grof zeezout, water en een brandschone weckpot. 

Stap 1.

Snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern. Snijd vervolgens de kool verder in grove stukken zoals op de foto. Hierna is het tijd om de kool goed te wassen.

Stap 2.

Als de kool is uitgelekt leg je het in een grote kom of pan en mag het zout eroverheen. Masseer dit vervolgens goed in. Wanneer je hiermee klaar bent giet je er (koud) water overheen totdat de kool helemaal onder water staat. Dit laat je twee uur staan, maar roer er een paar keer even doorheen. 

Stap 3.

Maak ondertussen de kimchipasta: schil de radijs en rasp deze, snijd de bosui, pel en hak de knoflook fijn en doe dit in een kom. Voeg ook de gember, honing, vissaus en Ko­re­aan­se chi­li­saus vervolgens toe en roer goed door.

Stap 4.

Als de kool na de twee uur licht zout smaakt is het tijd om het weer uit te laten lekken. Heb je het gevoel dat je kool echt té zout is? Spoel het dan nog eens goed af met water. 

Stap 5.

Wanneer ook dit klaar is is het tijd om te gaan mengen. Voeg beetje bij beetje de kimchipasta toe aan de kool en meng het met je handen goed door elkaar. Wanneer de kool goed rood is, is het klaar om de pot in te gaan. Druk het goed aan en sluit de pot.

Laat de pot 2 dagen op kamertemperatuur staan. Na deze dagen zouden er belletjes moeten zijn ontstaan in de pot en is ‘ie klaar om koud gezet te worden. En om aan te vallen natuurlijk. De kimchi is in de koelkast nog enkele weken houdbaar.

Moeite met kiezen wat je nou precies bij die kimchi gaat eten? Wat dacht je van deze Yakitori slawraps?

Oh yeah
snacksperge herb herbs Want er is nog zoveel meer dan de traditional way met ham, kaas en botersaus… herb
asperge