Een gezonde lunch is vaak makkelijker gezegd dan gedaan! Want hoe doe je dat gezond? En hoe zorg je ervoor dat ook de kids het lekker vinden? Om te zorgen dat het hele gezin makkelijk genoeg vitamines binnen krijgt, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Probeer bijvoorbeeld eens te variëren met zelfgemaakte boekweitpannenkoekjes met een lekker stuk fruit!

Weg met suiker

De meeste tussendoortjes bestaan vaak uit liga’s, ontbijtkoek plakken, sultana’s en andere verpakte koekjes. Hierbij vaak een pakje drinkyoghurt, limonade of melk. Lekker makkelijk denken we vaak. Maar al deze tussendoortjes zitten vol suikers. Dit heeft als resultaat dat kinderen aan het eind van de dag stuiteren, moe zijn of heel veel blijven zeuren. Te veel suiker zorgt ook voor een te lage bloedsuikerspiegel of overgewicht. Probeer daarom meer groente, fruit en suikervrije drankjes mee te geven.

Blijf variëren

Heel veel haast en eigenlijk geen tijd meer om een lunchpakket klaar te maken? Dit is erg herkenbaar. Toch is het voor een kind niet leuk elke dag hetzelfde mee te krijgen naar school. De bekende boterham met pindakaas vindt zelfs de allerkleinste na een tijdje niet meer lekker. Probeer ondanks het tijdgebrek te variëren met gezondere snacks als bijvoorbeeld een handje snacktomaatjes of blauwe bessen. Of maak eens een heerlijke fruitsalade. Kleurrijk, lekker en hartstikke gezond!

Gezonde drankjes

Fruitdrankjes zijn gezond zou je denken? Helaas! Dit juist de suikerbommetjes. Ze zitten vol suikersiroop en smaakstoffen. Probeer juist al die lekkere pakjes drinken thuis te laten. De meest gezonde vervanger is ‘gewoon’ water. Toch is dit voor de kleine niet een heel smakelijk drankje. Doe er schijfje limoen in of stop het in de mixer met wat vers fruit. Een heerlijk verrassend fris drankje. Of wat dacht je van een smoothie? Kinderen zijn er dol op! Maak de smoothie een dag eerder zodat je de volgende ochtend niet zo hoeft te haasten. Probeer eens een van deze smoothies. Lekker zeg! 

Groente, fruit en noten als tussendoortje

Banaan, appel, peer, mandarijn, druiven, bramen en blauwe bessen zijn handige fruitsoorten om mee te nemen. Snijd ze bijvoorbeeld vast in stukjes zodat de kinderen de stukjes fruit gemakkelijk als snack kunnen eten. Maar ook stukjes komkommer, wortel, paprika en snoeptomaatjes zijn prima groentes om te eten als tussendoortje. Een leuke tip: varieer met kleurtjes. Dat maakt het voor de kinderen alleen maar leuker om gezond te snacken. Probeer eens af te wisselen met een handje cashewnoten of wat rozijntjes. Dit is supergezond en ze zitten langer vol.

Probeers eens wat anders

Probeer ook eens wat anders. Een kind hoeft niet elke dag een boterham mee te nemen om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke tortilla wrap met gegrilde groenten. Het leuke is dat je hier ook lekker veel mee kan variëren. Dit kan namelijk ook gewoon met een plakje kipfilet of kaas. 

Of een heerlijke zelfgemaakte boekweit of volkoren pannenkoek? Bak ze een avond van te voren zodat je ze in de ochtend alleen nog maar hoeft mee te geven. Zelfs koud zijn de pannenkoekjes lekker. Doe er bijvoorbeeld wat plakjes banaan op. Zo krijgen ze meteen ook een stukje fruit binnen.

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar