Blauwe bessen worden vaak een superfood genoemd. Natuurlijk zijn alle groentes en fruit super, maar blauwe bessen zijn inderdaad fantastische antioxidantenbommetjes. 3 weetjes over blauwe bessen vind je hier:

Hoe gezond zijn blauwe bessen?

De blauwe bessen bevatten een grote hoeveelheid anthocyanen. Daaraan ontleent de bes ook zijn mooie blauwe kleur. Anthocyanen zijn net als bètacaroteen, vitamine C en vitamine E antioxidanten. Samen spelen ze een belangrijke rol in de dagelijkse weerstand en de bescherming van je huid. 

Wat is het verschil tussen de blauwe bes en de bosbes?

De bes wordt wel eens een ‘veredelde bosbes’ genoemd, maar dit is onterecht. De blauwe bes is een andere soort met een andere smaak en kleurloos sap, terwijl dat van de bosbes dieppaars van kleur is. Blauwe bessen zijn ook aanzienlijk groter: tot wel 2,5 cm in doorsnee. 

Variëren met blauwe bessen

Je kunt blauwe bessen heerlijk uit de hand eten of verwerken in jam, compote of vruchtensap of smoothie. Verwerk ze ook eens in heerlijke zelfgemaakte (fruit)saladestaarten of muffins. Of eet de blauwe bes als zoete toevoeging in je yoghurt of vla. Wie een heerlijke kwarktaart gaat maken, kan de blauwe bes hier goed in verwerken. Maar probeer de bes ook eens gestoofd met citroen en wat kruiden of in een sausje bij wild.

de gigantjes Er zijn zoveel manieren om eens te variëren met de inhoud van de lunchbox!