
Venkel is de verdikte stengel van de venkelplant. De smaak is anijsachtig, een beetje zoet, maar toch pittig.
Venkel is de verdikte stengel van de venkelplant. De smaak is anijsachtig, een beetje zoet, maar toch pittig.
Bij aankoop hoort venkel een stevige, gave knol te zijn met fris, vers en groen loof. Als venkel te lang ligt, loopt de smaak wat terug.
Koop hem dus zo vers mogelijk. Let erop dat de ‘rokken’ van de venkel spierwit zijn en geen bruine vlekken hebben.
Venkel is van half juni tot eind oktober uit Nederland verkrijgbaar.
Venkel is het hele jaar verkrijgbaar.
juni tot en met oktober
Verpakt in plastic folie of vershoudfolie is venkel een week in de koelkast houdbaar.
Snijd de onderste schrijf en eventueel de stelen bovenaan de venkel weg. Verwijder dan het eventuele groen en bewaar dit voor de garnering.
Haal bij rauwe toepassingen ook de kern eruit. Was de venkel en snijd hem in stukjes. Je kunt venkel ook invriezen na 3 minuten blancheren. Dan is hij zo’n 6 maanden te bewaren.
Wikkel de venkel in vershoudfolieVenkel komt uit de familie van schermbloemigen, waartoe ook selderij, kervel, peterselie en wortel behoren. Een venkelplant is geen echte knol, maar een bol. De vorm varieert van plat tot bolrond.
Venkel is de verdikte stengel van de venkelplant. Deze plant kan meer dan een meter hoog worden en is met zijn fraaie takken, draadachtige bladeren en schermbloemen heel mooi om te zien.
De naam venkel komt van het Latijnse woord ‘foenum’ dat ‘hooi’ betekent. De geur van hooi zou volgens de Romeinen op de sterk aromatisch geur van venkel lijken. Uit in Egypte gevonden papyrusrollen blijkt dat venkel al lang voor het begin van onze jaartelling bekend was. De gezonde aspecten van venkel zijn ook al sinds de oudheid bekend. Zo kenden de oude Egyptenaren en Grieken de plant als groente en geneeskrachtig kruid.
Peterselie teler
Bloemkool teler