stomen

Gubbels Asperges, Aspergeteler

Adresgegevens

Gubbels Asperges
Nieuwkuijkseweg 7
5268LH Helvoirt

Bekijk
op kaart

Adres

Gubbels Asperges
Nieuwkuijkseweg 7
5268LH Helvoirt

Contact met de teler

Gubbels Asperges

Ton en Walter telen asperges in het Brabanste Helvoirt. De broers zijn ondertussen de vijfde generatie in het familiebedrijf en de kwekerij zelf heeft een geschiedenis van ruim honderd jaar!

Ons bedrijf

We telen hier grotendeels witte-, maar sinds kort ook groene en paarse asperges. Het verschil in teelt tussen deze drie is dat witte asperges onder de grond groeien, terwijl de groene en paarse asperges boven de grond groeien. Omdat de witte asperges onder de grond groeien, hoeven we geen onkruid te bestrijden. Dit doen we alleen met de velden in het najaar.

De witte asperges worden geteeld op zandheuvels onder tunnels en in het open veld. Bij dit laatste plaatsen we folie over het veld zodat er geen zonlicht bij de asperges komt en ze mooi wit blijven. Groene asperges kunnen dichterbij elkaar geplant worden en krijgen hun kleurtje door de zon. Hierdoor krijgen ze ook een kruidigere smaak.

Het seizoen

Uit aspergezaad groeit in twee jaar een plant die maximaal 8 jaar asperges levert. Deze planten kunnen maar korte tijd asperges maken omdat de plant snel uitgeput raakt. Aan het einde van de oogst laten we de aspergestengels uitgroeien tot groen loof, wat weer stikstof uit de lucht haalt om de plant te laten herstellen. Dit is meestal rond de langste dag van het jaar. Als het voorjaar eerder begint door mooi weer, stopt de oogst ook eerder. 

vdh0008.jpg
vdh0032.jpg
vdh0035.jpg
vdh9844.jpg
vdh9852.jpg
vdh9865.jpg
vdh9897.jpg
vdh9906.jpg
vdh9911.jpg
vdh9926.jpg
vdh9937.jpg
vdh9958.jpg
vdh9996.jpg

Tip van de teler!

Asperges kunnen het best ongeschild in een vochtige doek in de koelkast worden bewaard, dan blijven ze zeker drie tot vier dagen goed. Zitten de asperges in een topseal verpakking, dan zijn ze zeker een week houdbaar in de koelkast! Zelf vinden wij de asperges 'gewoon' het lekkerst: gekookt met ham, een eitje en wat gebakken aardappeltjes.

'Zelf vinden wij gekookte asperges met ham en een eitje het lekkerst!'