stomen

VOF van Winden, Komkommer teler

Adresgegevens

VOF van Winden
Groentepad 5
4921AX Made

Bekijk
op kaart

Adres

VOF van Winden
Groentepad 5
4921AX Made

Contact met de teler

VOF van Winden

V.o.f. van Winden wordt gerund door Harry van Winden. Ik teel in het Noord-Brabantse Made op 46.000 m2 komkommers. In april 2009 is tweederde van de kas helemaal vernieuwd. Ik teel komkommers van het ras Proloog en Galibier. Ik heb zes mensen vast in dienst, 4 parttimers en nog 15 scholieren. In de drukkere periode wanneer er wordt geoogst helpen er een aantal extra medewerkers mee in de kwekerij.

De teelt

Tijdens de teelt van de komkommers worden er drie keer per jaar nieuwe planten gezet. Wij kweken de zaadjes zelf, deze worden voor het eerst in november gezaaid. Dit is tweederde van de totale teelt, dit komt neer op zo’n 40.000 planten. De zaadjes van de rest van teelt komten wel van een kwekerij. Deze worden half januari gezaaid. Voor de zomerteelt wordt er in mei beplant en de herfstteelt begint tussen eind juli en begin augustus. De teelt duurt gemiddeld vijf weken, maar tussen de eerste en tweede teelt zit slechts een groeiperiode van drie weken. Het beplanten en het oogsten is beide handmatig werk.

Ontwikkelingen

Op ons bedrijf worden komkommers zo milieubewust mogelijk geteeld. Dat betekent dat wij ernaar streven om ziekten en plagen grotendeels biologisch, dat wil zeggen met natuurlijke vijanden, te bestrijden. Ook heeft het bedrijf het GlobalGap certificaat, dit houdt in dat er wordt voldaan aan alle veiligheidseisen en het milieu zo min mogelijk belast wordt. Daarnaast zijn we ook PlanetProof. 

Tips

Bewaar komkommers niet in de koelkast, dit gaat ten koste van de kwaliteit en smaak van de komkommer. Ik eet de komkommer het liefste uit de hand met schil, want juist onder de schil zitten de meeste vitamines. Ook is de komkommer een heerlijk bijgerecht door er een beetje zout en azijn aan toe te voegen!

van-winden_komkommers-3_lr.jpg
van-winden_komkommers-13_lr.jpg
van-winden_komkommers-15_lr.jpg
van-winden_komkommers-17_lr.jpg
van-winden_komkommers-5_lr.jpg