stomen

VOF Van den Brandt - Rutten, Bramenteler

Adresgegevens

VOF Van den Brandt - Rutten
Swolgensedijk 10
5962NR Melderslo

Bekijk
op kaart

Adres

VOF Van den Brandt - Rutten
Swolgensedijk 10
5962NR Melderslo

Contact met de teler

VOF Van den Brandt - Rutten

Samen met zijn vrouw May teelt Geert wat volgens hen de allerlekkerste fruitsoorten ter wereld zijn: bramen en aardbeien. Sinds 1989 runnen zij samen het familiebedrijf wat door de jaren heen al behoorlijk wat uitbereidingen heeft meegemaakt.

Ons bedrijf

We zitten inmiddels al heel wat jaren in het bedrijf. Toen we het overnamen van onze (schoon)vader bestond de teelt alleen nog uit aardbeien. We wisten al vrij snel dat we groter wilen gaan telen, dus hebben we in 1998 een nieuwe kas bijgebouwd die we in 2002 en 2007 hebben uitgebreid. In 2007 hebben we nog verder uitgebreid door ook te starten met de teelt van bramen. 

Eerst deden we het met z'n tweën, maar dat is inmiddels niet meer te doen. We hebben één vaste medewerker in dienst en worden met de oogst geholpen door vrouwen uit de regio en in de vakanties en op zaterdagen door scholieren.

De teelt

Wij kweken zelf de aardbeienplantjes. De stekjes worden in juli gepoot en groeien uit tot planten. Ze blijven buiten staan tot december. Dan gaan ze de vriescel in en worden ze terug gekoeld naar -1,5 graden. In augustus halen we ze uit de koelcel en worden ze in de kas geplant. De eerste oogst vindt plaats vanaf 1 oktober tot de kerst. Daarna gaat de plant in rust. Vanaf half februari gaat de plant weer groeien en komt half maart in bloei te staan. De tweede oogst vindt dan plaats van april tot juni. Na de tweede oogst worden de planten vervangen door nieuwe planten voor het volgende jaar.

Het bestuiven van de aardbeienbloemetjes gebeurt door het inzetten van hommels. Deze hommels brengen het stuifmeel van de ene bloem naar de andere bloem waardoor deze bevrucht wordt. De vrucht gaat groeien en wordt een heerlijke mooie, rode aardbei.

De teelt van de bramen is een heel andere teelt. De bramenplanten kopen wij aan en worden in januari in de kas geplant. In de derde week van april tot ongeveer 1 juli kunnen we de bramen oogsten. Meteen daarna planten we weer opnieuw en vanaf ongeveer 20 september tot en met december kunnen we dan weer oogsten. De bramen kunnen we dus ook twee keer per jaar oogsten, maar dan wel van twee verschillende planten. Voor het bestuiven van de bramenplanten zetten we bijen en hommels in. De aardbeien en bramen worden allemaal handmatig geplukt.

Ontwikkelingen

Wij maken zoveel mogelijk gebruik van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Dit betekent dat we bepaalde insecten inzetten die ziekten en plagen tegengaan. Mede door deze werkwijze hebben we certificaten van Global Gap, TNC, en FTF. Deze certificaten tonen aan dat wij voldoen aan alle veiligheidseisen en dat het milieu zo min mogelijk wordt belast. De consument kan er dan zeker van zijn dat hij of zij veilige en de allerlekkerste vruchten eet.

Velige én de allerlekkerste vruchten
fotoalbum_brandt9.jpg
fotoalbum_brandt7.jpg
fotoalbum_brandt4.jpg
fotoalbum_brandt5.jpg
fotoalbum_brandt8.jpg
fotoalbum_brandt6.jpg
fotoalbum_brandt10.jpg
fotoalbum_brandt3.jpg

Tip van de teler

Bramen moet je niet te koel bewaren, niet onder een temperatuur van 8 graden. Als je ze onder de 8 graden bewaart verkleuren ze rood. Daarnaast zijn aardbeien en bramen erg lekker om als gezond tussendoortje op te eten, maar ook heerlijk om in een smoothie te verwerken.