stomen

V.O.F. Landbouwbedrijf Vredenburgh, Peer teler

Adresgegevens

V.O.F. Landbouwbedrijf Vredenburgh
Vuurbaken 19
3262LJ Oud-Beijerland

Bekijk
op kaart

Adres

V.O.F. Landbouwbedrijf Vredenburgh
Vuurbaken 19
3262LJ Oud-Beijerland

Contact met de teler

V.O.F. Landbouwbedrijf Vredenburgh

Met als naam Vredenburgh staat er in het Zuid-Hollandse Oud-Beijerland een gemengd bedrijf dat zich toelegt op akkerbouw en fruitteelt. Naast de teelt van aardappelen, bieten en granen als tarwe en gerst houdt Hans de Reus, die het bedrijf in 1990 van zijn vader heeft overgenomen, zich bezig met de teelt van peren. Wij hebben een boomgaard met een totale oppervlakte van vier hectare. We hebben geen vaste medewerkers in dienst. In de oogstperiode krijgen we hulp van vrienden, kennissen en andere mensen die wat willen bijverdienen. Fruitteelt is een mooi vak. Je ziet de peren groeien. Dat is bij aardappelen wel anders, want die groeien onder de grond.

Teelt

Onze perenrassen zijn Conference, Doyenné du Comice, Beurré Alexander Lucas, Gieser Wildeman en de Triumph de Vienne. Triumph de Vienne is een grote tot zeer grote handpeer. De kleur van deze peer is groen en bronskleurig en het is een peer van uitstekende kwaliteit. Het vruchtvlees is sappig en zoet. Triumph de Vienne is een vrij brede boom en zeer geschikt als struik en leiboom.

Over bomen gesproken, wij laten onze perenbomen niet te hoog groeien: tot zo’n 2,25 meter maximaal. Daarna snoeien we ze. Dat doen we bewust, zodat de plukkers geen ladders hoeven te gebruiken. Je hebt wel een mindere opbrengst, want laat je de perenbomen 50 centimeter doorgroeien, dan heb je gemiddeld vier kilo meer peren aan de bomen. Maar onze winst schuilt in het feit dat er veel sneller wordt geplukt. Dat weegt zeker op tegen de eventuele meeropbrengst. Bovendien is het voor de plukkers veel minder vermoeiend.

Visie

Kwaliteit en smaak vinden we zeer belangrijk. Daarom besteden we buitengewoon veel zorg aan de teelt. Dat betekent secuur snoeien en uitdunnen. Maar ook de natuur krijgt de aandacht die het verdient. Gewasbescherming doen we in principe milieubewust. Dat wil zeggen dat we gebruik maken van de nuttige insecten, zoals roofwantsen en oorwurmen tegen de perenbladvlo. Die nuttige insecten trachten wij zo veel mogelijk te sparen.

Uiteraard is ons bedrijf GlobalG.A.P. gecertificeerd. Dat betekent dat we zo milieuvriendelijk mogelijk werken, het gebruik van chemische middelen verminderen en ons verantwoordelijk opstellen met betrekking tot de veiligheid en gezondheid van werknemers en het welzijn van de dieren.

Tip

Weinig mensen weten dat een peer veel goede eigenschappen heeft die helpen bij het verliezen van gewicht. Zo bevatten peren gezonde vezels die ervoor zorgen dat je een verzadigd gevoel hebt. Ook houden peren je bloedsuikerspiegel op peil, waardoor je tussendoor minder gaat snaaien. Tot slot bevatten peren veel water, dat helpt om vet sneller en gemakkelijker af te breken.

foto_de_reuskopie.jpg
peer-2.jpg