stomen

Van der Harg CV, Paprika teler

Adresgegevens

Van der Harg CV
Rosa 1
6681RG Bemmel

Bekijk
op kaart

Adres

Van der Harg CV
Rosa 1
6681RG Bemmel

Contact met de teler

Van der Harg CV

In Bemmel staat het paprikabedrijf van Jan van der Harg Jr. In 2019 heeft hij het stokje overgenomen van zijn vader Jan. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in zowel het telen als het verpakken van paprika’s. Het productieareaal bedraagt ongeveer 8,6 hectare. Jan Jr. zit niet stil, lees snel verder als je meer wilt weten over dit dynamische bedrijf!

Ons bedrijf

Jan van der Harg Jr. komt uit een tuindersfamilie en is vanaf jongs af aan te vinden op het paprikabedrijf van zijn ouders. In 2016 trad hij toe tot de firma en runde hij samen met zijn vader het bedrijf in Bemmel. Sinds eind 2019 heeft hij het roer overgenomen van dit familiebedrijf en teelt hij op ruim 8,6 hectare rode paprika’s. Jan Jr. zit niet stil en heeft daarnaast ook een bedrijf in aubergines, de Linge. 

De Teelt

Jan verteld; "Onze planten worden gezaaid bij een plantenkwekerij. Als de plantjes groot genoeg zijn halen wij ze naar ons bedrijf. Dit is ongeveer een maand na het zaaien. In november staan de planten op ons bedrijf. Vanaf november tot en met januari onderhouden we het gewas en hebben we nog geen product om te oogsten. Vanaf februari kunnen de eerste paprika's geoogst worden. De productie moet dan nog wel op gang komen. De productie duurt tot in oktober. En dan wordt het gewas gerooid."

Een plant maakt een bloem aan die na bevruchting van hommels, een paprikaatje wordt. Van een klein vruchtje tot een groene vrucht duurt ongeveer 4 á 5 weken. Om het vrucht rood te laten worden duurt nog eens 3 á 4 weken.

De paprika's worden bij ons geteeld op teeltgoten. Door een goed systeem kan het water opgevangen worden en hergebruikt worden zonder verlies. We telen een grof ras paprika die langer stevig en hard blijft. De houdbaarheid van dit ras is beter dan andere bestaande rassen.

Verwerking

Het bedrijf is gespecialiseerd in het verpakken van paprika’s. De paprika’s worden direct vanuit de sorteerlijn getransporteerd naar de verpakkingslijnen. De paprika’s worden indien nodig, voorzien van een folie en een etiket met daarop de klant specifieke eisen. Na het sorteren en verpakken van de paprika's wordt het product direct in de koeling geplaatst en terug gekoeld naar 12 graden Celsius om vervolgens naar de winkel toe te gaan.
Het product dat geoogst is kan op deze manier in 24 uur!! in de schappen van de winkel liggen en is dus zeer vers.

Wist je dat de paprika's na het oogsten, binnen 24 uur(!) in de winkel liggen?!

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat bij ons voorop. Jan verteld “Bij mijn paprikabedrijf zijn meer dan 1,600 zonnepanelen geïnstalleerd. Hiermee is het stroomverbruik  nagenoeg zelfvoorzienend. Daarnaast participeren we in een energiecluster, dit is een gezamenlijke energievoorziening met telers uit de regio, waardoor we onderling efficiënter met energie kunnen omgaan. Dit geldt ook voor de watervoorziening.” Het bedrijf is daarnaast Planet Proof en Global GAP gecertificeerd. Ons bedrijf produceert voedsel daarom is voedselveiligheid van groot belang. We werken dan ook met verschillende certificeringen; HACCP en BRC (British Retail Consortium)

Toekomst

Ons bedrijf zet zich vol in voor duurzamer maar ook optimaal en efficiënt te produceren. Hierbij kijken we wat de markt nodig heeft en baseren we onze teeltplannen hierop. Zo voorkomen we voedselverspilling en maken we efficiënt gebruik van onze bronnen. 

20220715-janvanderharg-hal158-0062_lr.jpg
20220715-janvanderharg-hal158-0059_lr.jpg
20220715-janvanderharg-hal158-0046_lr.jpg
20220715-janvanderharg-hal158-0076_lr.jpg
20220715-janvanderharg-hal158-0078_lr.jpg
20220715-janvanderharg-hal158-0070_lr.jpg
20220715-janvanderharg-hal158-0066_lr.jpg