stomen

Van de Water Fruit, Peer teler

Adresgegevens

Van de Water Fruit
Dr. A. Kuyperweg 79
4153XA Beesd

Bekijk
op kaart

Adres

Van de Water Fruit
Dr. A. Kuyperweg 79
4153XA Beesd

Contact met de teler

Van de Water Fruit

Broers Wimco en Maurits telen in Beesd heerlijke Sweet Sensation en Conference peren. En wie dat op de foto is? Dat is Cynthia, de dochter van Wimco, die sinds het afronden van haar studie International Business Studies als een frisse wervelwind door het in 1922 opgerichte bedrijf raast.

Sinds 1922

Fruitteeltbedrijf Van de Water Fruit BV is al sinds 1922 gevestigd in Beesd en is opgericht door grootvader Bartho van de Water. Van oorsprong was het een gemengd bedrijf, maar sinds 1936 is hij zich gaan specialiseren in de fruitteelt. Toentertijd werden er zowel appels als peren geteeld.

In de jaren ‘50 zijn twee van de drie zonen van Bartho bij het bedrijf gaan werken. In 1986 is het bedrijf opgesplitst en gingen de broers op hun beurt verder met hun eigen zonen, waarvan ik, Wimco van de Water, er een van ben. Mijn vader heeft in dat zelfde jaar het huidige bedrijfspand in Beesd laten bouwen.

Sinds 1990 runnen mijn broer Maurits en ik samen het bedrijf, maar mijn vader is teelttechnisch nog zeer actief binnen ons bedrijf. Inmiddels, een paar uitbreidingen later, zijn we uitgegroeid tot een teelt- sorteer- en koelbedrijf met een boomgaard van 30 hectare. In Rhenoy hebben we een tweede bedrijfspand met extra koelruimte specifiek voor het koelen van peren. Daarnaast hebben we nog twee andere percelen en een groot sorteercentrum in Waalwijk. Hier sorteren wij alle Sweet Sensation peren die in Nederland geteeld worden. We houden ons dus niet meer alleen bezig met de teelt, maar met alles daaromheen. Het is maar goed dat Cynthia zich zo druk bezig houdt met het optimaliseren van de processen, dat is namelijk wel nodig bij een bedrijf dat zó hard groeit als dat van ons. 

Het bedrijf is steeds overgegaan van vader op zoon!

De teelt

We hebben diverse percelen waar de teelt van onze peren plaatsvindt. In tegenstelling tot appelbomen hoeven perenbomen niet om de zoveel tijd vervangen te worden. De bomen kunnen tientallen jaren mee. We hoeven dus slechts sporadisch bomen te vervangen die door omstandigheden niet meer vruchtbaar zijn. De oogst van de perenbomen is in september en duurt een week of vier. Eerst is de oogst van Conference peren en daaropvolgend de oogst van de Sweet Sensations.

Nadat het fruit geplukt is, wordt het eerst gewassen en daarna op maat en kleur gesorteerd om vervolgens verpakt te worden. Door ons barcode scansysteem is alles te traceren, vanaf de boom tot in het schap. Nadat het fruit is gesorteerd worden de peren bij ons in speciale koelinstallaties bewaard. De oogst van peren duurt relatief kort, maar door het koelsysteem kunnen we ze lang bewaren en daardoor zijn ze bijna het hele jaar voor de consument verkrijgbaar.

Onze peren

Sinds 2012 telen wij alleen nog maar Sweet Sensation en Conference peren. De Sweet Sensation is een nieuw perenras dat vanaf 2008 is aangeplant in Nederland. De peer heeft zijn naam te danken aan zijn zoete, frisse smaak en aantrekkelijke rode kleur. Hij heeft de vorm van een karakteristieke Comice. De gemiddelde maat ligt tussen de 75-85 cm, maar in de eerste jaren zijn ze iets groter. De peer wordt eind september geplukt. De peer kan hard, zacht, met schil of zonder schil gegeten worden.

De Conference peer is een Engels ras dat in 1894 in de handel kwam. Dit ras is zeer smaakvol en het grote voordeel van dit ras is de lange afzetperiode omdat het lang bewaard kan worden en de smaak lang behouden blijft. Conference peren worden vanaf de tweede week van september geplukt.

11.png
10.png
9.png
6.png
8.png
7.png
4.png
5.png
3.png
2.png