stomen

Werner en Henry Louwerse, Bloemkool teler

Adresgegevens

Werner en Henry Louwerse
Oostkapelseweg 87
4353EG Serooskerke (Walcheren)

Bekijk
op kaart

Adres

Werner en Henry Louwerse
Oostkapelseweg 87
4353EG Serooskerke (Walcheren)

Contact met de teler

Werner en Henry Louwerse

Ons bedrijf wordt gevoerd door de broers Werner en Henry Louwerse, wat meteen ook een verklaring is voor de naam. Het bedrijf is gevestigd op het Zeeuwse Walcheren, op enkele kilometers van de Noordzeekust. Er wordt bloemkool en venkel geteeld in de “vollegrond”, dus buiten op het land.

Geschiedenis

Het bedrijf is ontstaan omstreeks 1900 en opgericht door Joziasse, na meerdere generaties ontstond in 2002 een samenwerking tussen L. Joziasse en Werner, die net als Henry is begonnen binnen het bedrijf met een bijbaantje als scholier. In 2005 is de huidige maatschap ontstaan tussen Henry en Werner.

Bloemkool

Lobros teelt rond de 50 hectare bloemkool. Bloemkool wordt gezaaid op trays bij de plantekweker en opgekweekt tot een plantje met een kluitje grond. Deze planten wij uit vanaf half maart tot 1e week augustus. Deze oogsten we dan vanaf half juni tot aan de kerst, wanneer de vorst geen roet in het eten gooit. Eind juli wordt ook de zogenaamde winterbloemkool geplant, deze bloemkolen worden pas na de winter geoogst, vanaf half maart tot ongeveer 10 mei. Deze winterbloemkool kan vorst verdragen, als het niet al te streng vriest. In bloemkool kennen we enorm veel rassen, afhankelijk van het seizoen en het gebied wordt hieruit een keuze gemaakt.

Venkel

Venkel wordt bij ons net als bloemkool afgeleverd als plant. Vanaf begin maart planten we ze uit en de oogst is bij ons vanaf ongeveer half mei tot begin augustus. Door andere telers wordt venkel echter doorgeteeld tot ver in oktober. Venkel groeit als witte knol met lange groene pluimen. Het smaakt naar anijs, dat is bij de oogst en verwerking ook duidelijk te ruiken. Van deze groente waar je alle kanten mee op kunt (salade, wok, oven,soep) telen we 7 hectare ofwel rond de 130.000 kilo.

Voedselveiligheid

Mts. Lobros is Global Gap gecertificeerd. Van al het product wat het bedrijf verlaat is dus vastgelegd hoe de teelt is verlopen van zaadje tot oogst. Ieder jaar wordt door een externe instantie gecontroleerd of de bedrijfsvoering nog voldoet aan de regels voor het verkrijgen van het GlobalGap-certificaat. Hierdoor is de consument verzekerd van een veilig product.

2005-05-28-008.jpg
2005-05-28-010.jpg
gf050847a.jpg
gf050847b.jpg
kkaart-bedrijf.jpg
p1010023.jpg
p1010029.jpg
lobros-header.jpg