stomen

Tuinderij de Hoge-Akker, Aardbei teler

Adresgegevens

Tuinderij de Hoge-Akker
Molenaarsstraat 3
4871NW Etten-Leur

Bekijk
op kaart

Adres

Tuinderij de Hoge-Akker
Molenaarsstraat 3
4871NW Etten-Leur

Contact met de teler

Tuinderij de Hoge-Akker

Tuinderij De Hoge Akker is gevestigd in het gezellige Brabantse Etten-Leur en wordt gerund door David en Wendy van Sprundel. David is de derde generatie die het bedrijf runt: “Mijn opa (Door) is er mee begonnen, toen mijn vader (Jan), daarna werd het in 2008 mijn taak om het met vol passie door te zetten. Onze zoon Bart heeft heel veel interesse om als vierde generatie door te gaan”.

De teelt

In het verleden teelde we veel meer verschillende gewassen, veel boeren en telers hadden vroeger heel veel verschillende gewassen. We zijn ons toen meer gaan specialiseren, wat iets gemakkelijker in het werk is. Het spinazie seizoen begint in maart en loopt tot eind november. In het begin zaaien we de spinazie 1 keer in de week, wat oploopt tot 3 keer in de week. Zo kunnen we blijven oogsten. De spinazie oogsten we met de machine, waarna het vers in de veilingkisten gaat. Uiteindelijk komt onze spinazie als gewassen spinazie in de supermarkt terecht.

 

Voor de aardbeien telen we Sonsation, Verdi en Falco aardbeien. Onze aardbeien groeien bij ons op de volle grond, in tegenstelling tot andere telers die vaak al zijn overgestapt naar stellingen of kassen. De smaak hangt af van de grond, wij hebben hele lichtte zand grond, waar ook onze naam “De Hoge Akker” vandaan komt! Ook voorzien we de grond goed van compost, wat een enorm bijdrage heeft aan de smaak van onze aardbeien.

 

Het aardbeienseizoen proberen we zo vroeg mogelijk te beginnen. Meestal vanaf april tot oktober/november. Om onze klanten al zo snel mogelijk te kunnen voorzien van deze heerlijke zomerkoninkjes zetten we nog tunnels over de eerste planten heen zodat we het seizoen kunnen vervroegen. Zelf planten we kleine plantjes, die in augustus de grond ingaan. In december rooien we ze uit en gaan de plantjes de koeling in. In het nieuwe seizoen gaan de plantjes uit de koeling. Het eerste jaar geven deze plantjes nog geen vrucht, maar daarna duurt het zo’n 8-9 weken tot de aardbeien van de plantjes geplukt kunnen worden. Deze hoeveelheid planten verdelen we over 10 plantingen zodat we verspreid het hele seizoen de klanten kunnen voorzien van onze heerlijke zomerkoninkjes.

Personeel

We hebben ongeveer 10 mensen die ons helpen bij de aardbeien. Daarbij vinden we het belangrijk om oog voor iedereen te houden. Wij werken écht samen met het personeel. Veel personeel werkt al tussen de 12-14 jaar bij ons. Samen trots kunnen zijn op ons werk, goed contact hebben en samen werken vinden staat bij ons hoog in het vaandel. Wij bieden het personeel (veelal Roemeense en Poolse seizoen arbeiders) ook complete woonruimte aan op ons bedrijf hierdoor is het contact gemakkelijk en de afstand kort wat natuurlijk erg handig is.

On the way to planet proof

Ook hier zijn we gecertificeerd voor. We proberen bij te dragen aan een goede groene toekomst. Zo trekken we stroom van de zonnepanelen om zo onze koelcel en beregening e.d. te kunnen draaien . We doen mee voor de bloemetjes en bijtjes. Ook voedsel verspilling proberen we te beperken. Zo komt het voor dat wanneer er te weinig aardbeien hangen voor productie, er scholen langskomen om te plukken en kennis op te doen voor hun VAP lessen (verwerking agrarische producten). Ook komen er groepen met een (L)VB die hier ook heel blij van worden, dat geeft ons ook een heel goed en tevreden gevoel.

Drive-in

De Hoge Akker teelt voor de veiling en heeft daarnaast ook een eigen drive-in op de Attelakenseweg Hier kun je de lekkerste aardbeien halen. En dit zijn dan ook echt de lekkerste, want ze hebben met het ras Sonsation de prijs gewonnen voor de lekkerste aardbeien van Nederland bij de Floriade, waar een verkiezing was. Meer dan de helft van het publiek stemde op de aardbeien van De Hoge Akker. Zeker een bezoekje waard dus!

 

Kom gerust eens langs onze drive-in om uw smaak te laten genieten.

 

Mocht u geïnteresseerd zijn in excursies / workshops of (M)eet and greet and drinks from strawberrys , kunt u bellen naar Wendy (0634257221)

Tip van de teler

Doe eens spinazie in je smoothie of tussen je salade! Het is zo gezond, er zitten veel vitaminen in. Voor de warme maaltijd is het lekker om spinazie te wokken met een beetje kruidenbouillonpoeder. De lekkerste smoothie maak je heel simpel: een pak vanilleyoghurt met een bak aardbeien!

hoge-akker-aardbeien-uit-de-grond.jpg
aardbeien-drive-in-etten-leur.jpg
teler-hoge-akker.jpg
hoge-akker-aardbeienveld-lr.jpg
bijen-in-de-teelt-lr.jpg
spinazie_lr.jpg
dsc_2653.jpg
hoge-akker-aardbeien-lr.jpg
dsc_2618.jpg
spinazie-maaier.jpg
luchtfoto-de-hog-akker.jpg