stomen

Themato Productie B.V., Pruimtomaat teler

Adresgegevens

Themato Productie B.V.
Munnikenweg 24
2651LZ Berkel & Rodenrijs

Bekijk
op kaart

Adres

Themato Productie B.V.
Munnikenweg 24
2651LZ Berkel & Rodenrijs

Contact met de teler

Themato Productie B.V.

Themato is ontstaan uit het eenmansbedrijf waarmee Theo Ammerlaan in 1974 begon met de teelt van losse tomaten en vleestomaten in het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs.

Sinds 1999 teel ik samen met mijn vennoten Martien en mijn zoon Tom Roma-tomaten onder de naam Themato. Jaarlijks werken er naast twaalf vaste medewerkers, tussen de tien en twintig medewerkers via een uitzendbureau in ons bedrijf. Tijdens de pieken in het seizoen krijgen we hulp van zo’n dertig scholieren.

Geschiedenis

Halverwege de jaren negentig begon ik met de teelt van een nicheproduct: Roma-tomaten, ook wel pruimtomaten genoemd. Deze tomaten zijn door hun stevigheid uitermate geschikt in salades, maar ook voor warme toepassingen als verse tomatensoep en pastasauzen. Na de uitbreiding in 1999 kreeg het bedrijf de oppervlakte van 54.000 vierkante meter (ruim acht voetbalvelden). In 2000 begon Themato met de eerste teelt en in dat jaar werd ook de capaciteit voor het sorteren en conditioneren uitgebreid. In de daaropvolgende jaren werden diverse onderdelen van het bedrijf verbeterd, waardoor de logistiek binnen het bedrijf zeer efficiënt werd. Door de introductie van een kleinpaklijn in 2001 kon Themato verschillende consumentenverpakkingen op maat gaan leveren.

Gesloten kas

Ons bedrijf is al jaren intensief bezig met het verduurzamen van de teelt. In 2003 startten we als eerste in Nederland met de gesloten kas. Daarin wordt het binnenklimaat volledig gecontroleerd en geconditioneerd onafhankelijk van het buitenklimaat. We hebben het bedrijf opgesplitst in een open en een gesloten kasdeel, waarbij de restwarmte uit het gesloten kasdeel wordt ingezet voor de verwarming van het open kasdeel. De gesloten kas leidt tot 20 procent hogere teeltopbrengst, minder inzet van gewasbeschermingsmiddelen en hergebruik van het verdampingswater. Het totale bedrijf realiseert 50 procent energiebesparing en 50 procent van CO2 emissie reductie ten opzichte van een regulier tomaten teeltbedrijf.

Visie

In de dagelijkse praktijk houdt Martien zich bezig met de teelt en neemt Tom het sorteerproces, de verpakking en de administratie voor zijn rekening. Zelf verzorg ik de in- en verkoop en de externe logistiek. Themato besteedt veel aandacht aan de arbeidsomstandigheden van de medewerkers. Zo telen wij uitsluitend op goten, wat enorm scheelt in de lichamelijke belasting voor de plukker. We beschikken over een uitgebreid kwaliteitszorgsysteem en zijn Eurep-Gap gecertificeerd.

Teelt

De teelt van de Roma-tomaten begint in december als de tomatenplantjes van vier tot zes weken oud op hangende goten worden geplaatst. De eerste oogst is begin maart en het seizoen loopt door tot half november. Als de eerste tomaten rijp zijn, is de plant zo'n tweeënhalve meter lang. Met touwtjes zit de plant vast aan de draden boven in de kas. Steeds als de onderste trossen tomaten zijn geplukt, laten onze medewerkers de plant een stukje zakken. De plant groeit steeds verder opzij en is aan het einde van het seizoen wel negen meter lang. De bestuiving van de planten gebeurt met hommels. Deze vliegen tegen de bloem van de tomatenplant, waardoor het stuifmeel van de meeldraden op de stamper terechtkomt en de bloem wordt bevrucht. Uit de bloem groeit vervolgens de tomaat. Tijdens de teelt worden voor de biologische bestrijding van ongedierte onder meer sluipwespen ingezet. Zij eten alle luizen op en beschermen de plant tegen ziekten.