stomen

Paprikakwekerij van der Spek, Oranje paprikateler

Adresgegevens

Paprikakwekerij van der Spek
Anthonylionweg 34
2661DX Bergschenhoek

Bekijk
op kaart

Adres

Paprikakwekerij van der Spek
Anthonylionweg 34
2661DX Bergschenhoek

Contact met de teler

Paprikakwekerij van der Spek

Bij de paprikakwekerij van Danny telen ze alleen oranje paprika's. Best grappig, als je je bedenkt dat de vader van Danny het bedrijf begon als tomatenkwekerij. Toen Danny het bedrijf in 1993 overnam zijn ze overgestapt op oranje paprika's. Lees meer over waarom Danny voor de oranje paprika koos én hoe het eraan toe gaat op de kwekerij.

Van tomaat tot paprika

Toen ik in 1993 het bedrijf overnam zijn we van tomaten overgestapt op oranje paprika’s. De markt van oranje paprika’s is klein en specifiek, wat het een echte specialty maakt. Dit heeft mij aangetrokken om deze groente te telen!

Een echte specialty!

Hoe worden paprika’s geteeld?

Het begint allemaal in december, wanneer de paprikaplanten aangeleverd worden en in de kas geplant worden in teeltgoten. Dit zijn goten waar water en lucht doorstromen die de planten voeding geven. Door de teeltgoten hebben de planten minder last van temperatuurdaling van de grond. Hierdoor krijgen beschermingsmiddelen en ziekten ook minder kans om de planten aan te tasten. Terwijl de planten groeien, zit het meeste werk in het indraaien van de planten en eventuele zijtakken verwijderen. De eerste paprika's worden in maart geoogst.

Duurzaamheid staat centraal

Ik run het bedrijf sinds 2006 in mijn eentje en wordt dagelijks ondersteund door een team van zeven medewerkers. In drukke periodes zetten we flexwerkers en ZZP’ers in. We vinden de kwaliteit van het product heel belangrijk. Dit is waarom we de paprika’s biologisch bestrijden tegen spint, trips, bladluis en de witte vlieg. Daarnaast vormen we met een aantal andere tuinbouwbedrijven in Bergschenhoek een cluster. Binnen dit cluster proberen we op een zo duurzaam mogelijke manier om te gaan met energie. We hebben een centrale energievoorziening via warmtekrachtkoppeling en maken hierbij gebruik van de restwarmte van de elektriciteitscentrale in Capelle. Hierdoor gaat er zo min mogelijk energie verloren.

Paprika's zitten vol vitamine C!

De paprika is lekker veelzijdig en natuurlijk heel gezond. De groente bevat tot drie keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Het verschil tussen de oranje paprika en andere paprika’s is dat de oranje paprika de zoetste van allemaal is. Dit maakt het de ideale paprika voor in salades, pasta’s en curry’s.

vanderspek2.jpg
vanderspek3.jpg
vanderspek4.jpg
vanderspek5.jpg
vanderspek6.jpg
vanderspek.jpg
vanderspek1.jpg