stomen

N.A.A.C. van Asseldonk, Aardbei teler

Adresgegevens

N.A.A.C. van Asseldonk
Wijnboomlaan 33
5421ZS Gemert

Bekijk
op kaart

Adres

N.A.A.C. van Asseldonk
Wijnboomlaan 33
5421ZS Gemert

Contact met de teler

N.A.A.C. van Asseldonk

Ik ben Roland en samen met mijn vrouw Yvonne van Asseldonk runnen wij aardbeienkwekerij N.A.A.C. van Asseldonk. Het bedrijf kent z’n oorsprong in het Noord-Brabantse Gemert waar het door mijn ouders is opgericht. In 1996 hebben wij het stokje van hun overgenomen en in 2009 hebben we het bedrijf uitgebreid met een extra vestiging in Boekel. De twee percelen in Gemert en Boekel zijn samen zo’n 9 hectare en bestaan uit 3 hectare glastuinbouw, 3 hectare volle grond en 3 hectare stellingen. Hier werken we met twee vaste medewerkers en 35 seizoensarbeiders.

Product

We telen aardbeien van het ras Elsanta. Ze zijn lekker zoet en zodoende zonder suiker goed te eten. Daarnaast zijn ze mooi van vorm en lang houdbaar. De aardbeienplanten worden ook bij ons opgekweekt, hierbij concentreren wij ons eveneens op de Elsanta’s. Het telen van aardbeien is zeer afwisselend en het is motiverend om met een mooi product te werken dat de consument aanspreekt.

Teelt

Voor de aardbeienteelt hanteren we diverse teeltechnieken. De teelt vindt dan ook deels plaats in kassen en deels in de buitenlucht. In beide gevallen besteden we veel aandacht aan de verzorging van het gewas. De planten hebben voldoende water en goede voedingsstoffen nodig om te groeien. Daarnaast worden ze regelmatig geplukt om ruimte te creëren voor nieuwe vruchten.

Buitenteelt

Buiten wordt er zowel in de volle grond als op stellingen geteeld. Bij stellingenteelt staan de aardbeienplanten op substraten van kokos. Deze staan ongeveer op plukhoogte. De teelt van volle grond en stellingaardbeien loopt nagenoeg gelijk. Eind maart beginnen we buiten met het planten van de aardbeienplanten. Tot eind juni wordt er steeds een nieuw gedeelte aangeplant. In juni kunnen de eerste aardbeien worden geplukt en de oogst loopt door tot in september.

Kasteelt

De teelt van kasaardbeien vindt zowel aan het begin als aan het eind van het seizoen plaats en wisselt dus mooi af met de buitenteelt. Midden augustus worden de kassen aangeplant met nieuwe aardbeienplanten. Deze planten worden twee keer geoogst. De eerste oogst is van oktober tot december. Daarna gaan de kassen in een soort winterstand waarbij de temperatuur wordt verlaagd en de planten tot rust komen. Na ongeveer twee maanden winterslaap wordt de temperatuur weer langzaam opgevoerd en krijgen de planten weer de mogelijkheid om nieuwe vruchten te groeien. De tweede oogst vindt plaats van april tot mei.

Duurzaamheid

We proberen op een zo duurzaam mogelijke manier te telen. Dit doen we onder andere door regenwater op te vangen en te recyclen. Het water gebruiken wij vervolgens voor de beregening in de kassen. Verder houden wij ons aan de eisen van het Global Gap certificeringsysteem. Zij stellen standaarden vast voor agrarische producten op het gebied van onder andere milieu en voedselveiligheid.

Tip

Aardbeien zijn kwetsbaar en daarom moet je ze voorzichtig behandelen en het liefst niet te lang bewaren. Ze blijven het lekkerst als je alleen de aardbeien wast die je daadwerkelijk gebruikt en het kroontje tijdens het wassen eraan laat zitten. Hierdoor voorkom je dat ze teveel vocht opnemen en hun smaak verliezen. Aardbeien bevatten veel vitamine C en zijn daarom erg gezond. Onze heerlijke zoete aardbeien zijn vers bij ons verkrijgbaar en u bent dus van harte welkom!

 

Onze producten