stomen

Mts. Pertijs, Aardbei, frambozen en aspergeteler

Adresgegevens

Mts. Pertijs
Lage Klappenberg 55
4873NK Etten-Leur

Bekijk
op kaart

Adres

Mts. Pertijs
Lage Klappenberg 55
4873NK Etten-Leur

Contact met de teler

Mts. Pertijs

Mts. Pertijs is zo’n 35 jaar geleden opgericht en begon toen met de teelt van diverse vollegronds groente. Inmiddels worden er op 25 hectare aardbeien, frambozen en asperges geteeld door Nancy, Edward en Vincent, de man van Nancy. Lees meer over de diverse teelten op hun bedrijf!

Het hele jaar door aardbeien

We telen aardbeien onder andere in de kas, wat ervoor zorgt dat we ook in de koudere seizoenen vers fruit kunnen leveren. De aardbeienplanten komen rond kerst de kas in en na drie maanden worden de aardbeien geoogst. Tegelijkertijd met die oogst beginnen we met het planten van aardbeien in de buitenlucht. Omdat het in die tijd nog best fris is, staan de planten in tunnels die dankzij de zon via een luchtbuffer de planten verwarmen. In die tunnels blijft de temperatuur zo optimaal mogelijk. In mei kunnen we deze aardbeien dan oogsten en vanaf juni kunnen we de aardbeien ook zonder tunnels telen. Door deze methodes kunnen we het hele jaar door Hollandse aardbeien leveren.

Zo telen wij frambozen

De frambozenplanten gaan net na nieuwjaar de kas in. De plant van de framboos ziet eruit als een lange bamboestengel die cane wordt genoemd. Deze plant gaat prachtig bloeien en daarna komen er frambozen aan de plant. Vanaf het voorjaar telen we ook frambozen in de openlucht. Als de planten gaan bloeien plaatsen we overkappingen over de frambozenstruiken zodat ze niet beschadigd worden door regen en felle zonnestralen.

Van bloem tot framboos!

Frambozen, aardbeien en… asperges!

Naast aardbeien en frambozen telen we asperges. De teelt van asperges is een lange teelt, wat betekent dat wanneer de asperges geplant zijn, je ze pas na twee jaar kunt oogsten. Op een perceel kunnen asperges zeven tot acht jaar geteeld worden. Het is het beste om een veld maar één keer te gebruiken, dus ons aspergeveld verhuisd steeds naar een andere plek op het bedrijf.

De natuur helpt een handje

We maken zoveel mogelijk gebruik van de natuur. Bij de aardbeienteelt zetten we hommels in die het stuifmeel van de ene bloem naar de andere bloem met zich mee brengen. In de frambozenteelt gebruiken we dan weer bijen, omdat deze actiever zijn in het verzamelen van nectar. De frambozenbloem bevat veel nectar waar de bijen veel honing van kunnen maken.

Met behulp van hommels en bijen!

Telertip

Eet aardbeien en frambozen zo vers mogelijk, dan zijn ze het lekkerst! Was de aardbei voordat je het kroontje verwijderd, anders zuigt de vrucht zich vol met water en verminderd de lekkere smaak.

20080326_0263.jpg
image002-3.jpg
img_0278.jpg
tumb.jpg
dsc_2939.jpg
dsc_2829.jpg
dsc_2844.jpg
dsc_2867.jpg