stomen

Maatschap P.J. en H.H Visser, Spruiten teler

Adresgegevens

Maatschap P.J. en H.H Visser
Zeelandweg Oost 56
4655TS De Heen

Bekijk
op kaart

Adres

Maatschap P.J. en H.H Visser
Zeelandweg Oost 56
4655TS De Heen

Contact met de teler

Maatschap P.J. en H.H Visser

De gebroeders Visser telen spruiten op stam. De stam zorgt ervoor dat het product zeer lang houdbaar is en derhalve in kleine hoeveelheden geconsumeerd kan worden. De ideale oplossing voor kleine huishoudens. Hubert Visser vertelt je graag hoe de teelt in z'n werk gaat!

De gebroeders Visser telen spruiten op stam. De stamspruit is een gezond en duurzaam agrarisch product. Een VisserSpruit heeft smaak, is vers en het enige dat u uiteindelijk weggooit is de stam. Die stam zorgt ervoor dat het product zeer lang houdbaar is en derhalve in kleine hoeveelheden geconsumeerd kan worden. De ideale oplossing voor kleine huishoudens. Zie voor meer informatie onze website www.visserspruit.nl

De broers Visser in de Heen laten de vers geoogste stammen verpakken in een krimptunnel.Het resultaat is 500 tot 700 gram spruiten in een aantrekkelijk ogende ‘verpakking’, met een lang uitstalleven.

Het idee om spruiten inclusief stok in het winkelschap aan te bieden, komt overwaaien uit Groot-Brittannië. Het is belangrijk dat een plant onberispelijk is, en van boven tot onder met goede spruiten is bezet, want het uitsorteren van verkeerde spruiten is amper mogelijk. Het verwijderen van een enkele verkeerde spruit kan, maar daar blijft het bij. “Als consument heb je dan wel altijd verse spruiten. Je haalt de spruiten van de stam die je die dag nodig hebt, en de rest bewaar je in de koelkast. Dat kan makkelijk enkele weken omdat de spruiten in vergelijking met los product veel minder te lijden hebben.

Pond

Aan een stok van 40 centimeter zit ongeveer 400 gram spruiten, en aan een stam van 50 centimeter zo’n 6 à 7 ons. Langere stammen zou ook nog kunnen, maar dat kan lastig zijn bij bewaring in de koelkast.

Spruiten zijn erg gezond

Veel mensen die niet van spruiten wijzen de bittere smaak en de typische spruitengeur als oorzaak aan. Maar de stoffen die de bittere smaak en de geur veroorzaken zijn juist heel gezond. Door een juiste wijze van bereiding kan voorkomen worden dat de spruitjes bitter smaken of een nare geur hebben. Spruiten bevatten sinigrin dat afbreekt tot isothiograat, de stof die verantwoordelijk is voor de typische spruitjeslucht, maar die tevens in staat zijn de instabiele cellen in maag en darmkanaal af te breken die zich tot kankercellen dreigen te ontwikkelem. Spruitjes bevatten bovendien heel wat meer vitamine C dan sinaasappels.

Hogere prijs, maar niet duurder

In vergelijking met losse spruiten hangt aan het product wel een hoger prijskaartje: omdat er hoge eisen gesteld worden aan de kwaliteit van de spruiten, en omdat het snijden van de stammen, het ontbladeren, en op lengte maken van de stammen grotendeels in handwerk moet gebeuren. “Daar staat tegenover dat de hoeveelheid afval bij de bereiding in de keuken tot een minimum beperkt blijft. Plus het feit dat je per keer niet meer spruiten klaar maakt dan gewenst, is spruiten aan de stam voor de consument niet duurder dan losse spruiten”.