stomen

Maatschap de Kok, Komkommer teler

Adresgegevens

Maatschap de Kok
Tuinbouwweg 15
5254VJ Haarsteeg

Bekijk
op kaart

Adres

Maatschap de Kok
Tuinbouwweg 15
5254VJ Haarsteeg

Contact met de teler

Maatschap de Kok

Even ten zuiden van de Maas in het Noord-Brabantse Haarsteeg ligt komkommerkwekerij Maatschap de Kok. Het glastuinbouwbedrijf kent z’n oorsprong in 1964. Mijn vader heeft het bedrijf opgericht en is toentertijd gestart met de teelt van onder andere tomaten en sla. In 1970, zo’n zes jaar na de oprichting, is hij gestart met de teelt van komkommers. In 1995 heb ik, Willy de Kok, het bedrijf officieel van mijn vader overgenomen en sindsdien concentreren we ons volledig op de komkommerteelt. Vandaag de dag run ik het bedrijf samen met mijn vrouw en hebben we een teeltoppervlak van 1,2 hectare.

Product

Het ras dat wij telen is seizoensgebonden. In de zomer telen we een ander ras dan in het najaar. Momenteel hebben we Galibier. Dit ras is geschikt voor de vroege teelt. De planten leveren kwaliteit en zijn resistent tegen schimmels als meeldauw. De jaarlijkse productie varieert tussen de 160 en 185 komkommers per vierkante meter.

Teelt

Per jaar hebben we drie teelten. De planten voor de eerste komkommerteelt kweken we zelf volledig op. In december wordt er gezaaid en tussen Kerst en oudjaar komen de planten uit. In februari zijn de komkommerplanten klaar om geoogst te worden. De oogst loopt door tot mei. Daarna halen we de kas leeg en maken we deze klaar voor de tweede zomerteelt. In de zomer zijn de planten al na 18 dagen in kas klaar om geoogst te worden. De zomerteelt loopt van mei tot augustus en de herfstteelt van augustus tot november. Met de drie teelten leveren we bijna het hele jaar, van februari tot november, komkommers. Na de oogst worden de komkommers meteen verpakt en dezelfde dag nog getransporteerd. Zo kunnen ze de volgende dag al in de winkel liggen.
De watervoorziening, voeding en klimaatbeheersing gaat computergestuurd. Hierdoor kunnen we de omstandigheden snel aanpassen aan invloeden van buitenaf.

 

 

Duurzaamheid

Door het gebruik van natuurlijke vijanden bij de bescherming van het gewas proberen we een steentje bij te dragen aan het milieu. Daarnaast zijn we Global Gap gecertificeerd en voldoen we aan de eisen die wereldwijd worden gesteld aan agrarische producten op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid. Ieder jaar worden we gecontroleerd op verschillende onderdelen, uiteenlopend van de administratie tot het gebruik van meststoffen.

dscf5010.jpg
week_16_tumb.jpg
w.j.m._kok_header.jpg