stomen

Luctor et Emergo, Appel teler

Adresgegevens

Luctor et Emergo
Dierensteinweg 30
2991XJ Barendrecht

Bekijk
op kaart

Adres

Luctor et Emergo
Dierensteinweg 30
2991XJ Barendrecht

Contact met de teler

Luctor et Emergo

Met als toepasselijke naam ‘Luctor et Emergo’ runt Senny van Capelle - naar eigen zeggen een fruitteler in hart en nieren - een fruitteeltbedrijf in het Zeeuwse Nieuwerkerk. Wij beschikken over een perceel met een oppervlakte van 24 hectare vol met appel- en perenbomen. Onze gemiddelde jaaropbrengst bedraagt meer dan een miljoen kilo, de helft appels en de andere helft peren. Het bedrijf telt twee vaste medewerkers en in de oogstperiode worden we bijgestaan door een vaste groep plukkrachten met jarenlange ervaring.

Teelt

De hoofdrassen voor de peren zijn Conference, Doyenne de Comice en Beurre Alexandre Lucas. Onze belangrijkste hoofdrassen van de appels zijn de Elstar, Jonagold , Rode Boskoop en een aantal bijrassen. Ons doel is steeds weer het telen van kwaliteitsfruit. Zo zijn we het jaar rond aan het werk in de boomgaard. De gehele winter aan het snoeien. Daarna de stroken poetsen en al het snoeihout versnipperen. Al vroeg in het voorjaar vindt de eerste bemesting plaats. De juiste gewasbescherming toepassen is noodzakelijk om een kwalitatief goed product aan de boom te krijgen. Vindt er een maximale vruchtzetting plaats, dan worden de vruchten die teveel aan de boom hangen, er af gedund. Met deze dunning vindt al de eerste selectie op kwaliteit plaats. De blad/vrucht verhouding is ook voor de kwaliteit een belangrijke factor. Zijn de vruchten oogstrijp, dan worden de vruchten zeer zorgvuldig geplukt. Om kwaliteitsverlies tegen te gaan, wordt het fruit dezelfde dag in de koelcel gezet. Afzetspreiding is een belangrijke factor om het fruit te koelen. Per ras wordt beoordeeld voor welke uitslagperiode het fruit in de cel gezet wordt. Op ons bedrijf hebben we een koelcapaciteit van 3,5 miljoen kilo. Dan hebben we het over ULO-koelcellen, die een lage concentratie zuurstof – Ultra Low Oxygen - bevatten. Door deze lage concentratie gaan producten veel langer mee. Wij verpakken en sorteren zelf. En in ons bedrijf doen we dat ook nog eens voor 20 andere fruittelers.

Visie

Zoals eerder gezegd is het toepassen van de juiste gewasbescherming noodzakelijk om een kwalitatief goed product aan de boom te krijgen. We zetten zoveel mogelijk in op milieubewuste gewasbescherming, waarbij we gebruik maken nuttige insecten als de roofmijt en de roofwants. Uiteraard zijn wij GlobalG.A.P. gecertificeerd. Dit betekent dat we de vervuilende invloed op het milieu zoveel mogelijk beperken, het gebruik van chemische middelen verminderen en ons verantwoordelijk opstellen met betrekking tot de veiligheid en gezondheid van werknemers en het welzijn van de dieren.

Tip

Nederlandse consumenten zouden best meer chauvinistisch mogen zijn door meer voor Nederlands fruit te kiezen. Nederlandse telers doen hun uiterste best om kwalitatief goed fruit in de winkel te krijgen. Fruit dat met zorg en liefde is geteeld onder letterlijk en figuurlijk gezonde arbeidsomstandigheden en met het oog voor een gezond milieu.