stomen

Kwekerij Van der Waal, Komkommers

Adresgegevens

Kwekerij Van der Waal
Noordelijke Dwarsweg 61
2761 GD Zevenhuizen

Bekijk
op kaart

Adres

Kwekerij Van der Waal
Noordelijke Dwarsweg 61
2761 GD Zevenhuizen

Kwekerij Van der Waal

"Komkommers telen is zeer dynamisch een heel mooi vak', zegt teler Hans met een glinstering in zijn ogen. Sinds 2022 is de familie Van der Waal overgestapt van de paprika teelt naar komkommers. Samen met zijn zoon Jos maken ze mooie plannen voor de toekomst.

Ons bedrijf

Het familiebedrijf is begonnen door mijn vader Jan, in Hendrik-Ido-Ambacht. Hij teelde groente, half op de vollegrond en half in de kassen. In de kassen stonden drie gewasen, komkommers, aubergines en paprika's. Later is mijn vader meer op één teelt gaan sturen en werd er gekozen voor paprika's. Ik ,Hans, kwam later in het bedrijf en in 1990 verhuisden we naar Moerkapelle. In 2008, is er nog een keer verhuisd naar de huidige locatie in Zevenhuizen. Hierdoor kon ons bedrijf groeien van 4 naar 8,3 hectare. Sinds 2022 zijn we gestart met komkommers. Grote aanjager hiervan is mijn zoon Jos, die sinds 2020 mede eigenaar is.

Van paprika naar komkommers

Waarom komkommers? Tweeledig. Om succesvol te zijn in paprika's hadden we meer hectare nodig. Echter wilden ook graag op de huidige locatie blijven. De overstap naar komkommers was voor ons een mooie volgende stap. Daarbij kozen we voor het hoge draad systeem, relatief een nieuwe manier van telen met de nodige uitdagingen. 

De Teelt

Per jaar werken we met twee keer een teelt. De eerst start rond half januari en loopt tot begin juni. De tweede teelt start midden juni en loopt tot half november. Na de laatste teelt, half november, gaat alles eruit en maken we alles goed schoon zodat schimmels geen kans maken. In 2023 hebben we een grote investering gedaan naar een efficienter oogstsysteem. We werken nu met containers waarin we de komkommers na het plukken in verzamelen. Deze rollen automatisch, zonder menselijk handelen,  met kettingen de kas uit naar het logistieke sorteerproces.

Duurzaamheid

Ook wij voelen de hoge energie prijzen. Daarom zijn we volop bezig met het onderzoeken naar duurzame energiebronnen. Op dit moment bekijken we de mogelijkheden voor een E-boiler en het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast willen we graag jaarrond komkommers telen. Daarvoor onderzoeken we of we dit jaar in één kas kunnen starten met belichting gedurende de winter. Dit zijn mooie stappen voor een duurzamere toekomst.

Een komkommer uit het vuistje, met schil, is het lekkerst. Ik doe er een klein beetje aromat op voor extra smaak!

Visie

Ons bedrijf staat voor kwaliteitskomkommers, we streven naar een hoogwaardig product wat mogelijk is door de hoge draad methode. De komkommer teelt is daarnaast een prachtige teelt. Het is dynamisch, geen dag is hetzelfde en dat maakt het interessant. Met de komkommerteelt heb je elke dag werk want de komkommerplant groeit hard. Dit was anders dan met de paprikateelt. Op deze manier kunnen we onze werknemers stabiliteit bieden, wat fijn is.  Binnen het bedrijf houdt Jos zich bezig met de teelt en de bedrijfsvoering. Ik houd mij bezig met bemesting, energie en afzet. Na 38 jaar paprika telen is het voor mij mooi om te zien hoe mijn zoon het overneemt. Hij trekt de komkommerteelt naar zich toe en staat hier nuchter in. Hij vindt het prachtig en het geeft veel voldoening.

kwekerij-van-der-waal_hans-en-zoon-jos-met-komkommers_lr.jpg
kwekerij-van-der-waal_hans-en-zoon-jos-lopen-in-de-kas_lr.jpg
kwekerij-van-der-waal_komkommer-kas-met-komkommer-trein_lr.jpg
kwekerij-van-der-waal_komkommer-trein_lr.jpg
kwekerij-van-der-waal_komkommers-close-up_lr.jpg
kwekerij-van-der-waal_komkommers-sorteren_lr.jpg
kwekerij-van-der-waal_logistiek-proces_lr.jpg
kwekerij-van-der-waal_hans-en-zoon-jos-met-komkommer-loopband_lr.jpg
kwekerij-van-der-waal_welkomst-bord_lr.jpg