stomen

Kwekerij Schrijver, Sperziebonen

Adresgegevens

Kwekerij Schrijver

Huissen

Bekijk
op kaart

Adres

Kwekerij Schrijver

Huissen

Kwekerij Schrijver

Het telen van sperziebonen doe je niet zomaar van de ene op de andere dag, je moet echt weten wat je doet. Teler Maarten van Kwekerij Schrijver heeft hier al jaren ervaring mee!

Ons bedrijf

Vroeger hadden veel meer mensen een agrarische achtergrond dan tegenwoordig. Zo ook mijn ouders. Mijn vader is samen met mijn moeder het bedrijf begonnen. Ze verbouwden toen van alles; sla, tomaten en bloemen. In 1995 werden Nederlandse tomaten “Wasserbomben” genoemd op Duitse Televisie, in die tijd wilde Duitsland geen tomaten meer uit Nederland, dus toen zijn we daarmee gestopt. Toen zijn we overgegaan op het verbouwen van sperziebonen, daar was een grote vraag voor. We zijn als klein bedrijf begonnen, en zo is het steeds gegroeid. Op een gegeven moment ben ik bij mijn vader in het bedrijf gegaan, en runnen we het al jaren samen. De appel valt niet ver van de boom!

De teelt

We telen ons eigen ras, waarvan we zelf het zaad hebben ontwikkeld. Wat zo bijzonder is aan ons ras, is dat onze sperziebonen geen draad hebben. Deze zaadjes kweken we zelf en vervolgens komen ze in kleine potjes in de kas te staan. Deze groeien door tot 2 meter, dan hangt de plant vol met bonen. Dan worden de bonen natuurlijk geplukt en gaan ze naar de klant toe. Dat is pas écht vers!

Duurzaamheid

Wij gebruiken bijna geen chemische bescherming. Bij ons op het bedrijf gebruiken we roofinsecten, dit zijn minuscule insecten die niet met het blote oog zijn te zien. Deze kleine beestjes bestrijden bijvoorbeeld rupsen.

Ook hebben we een druppelsysteem die alle plantjes precies genoeg water geven, het overige water wordt verzameld in een tank, waarna het weer in het systeem terecht komt. Geen waterverspilling dus! Door dit systeem krijgen ook alle planten evenveel water.

Het seizoen

De duur van het seizoen is afhankelijk van de zon, hoe meer zonlicht, hoe meer de plant kan werken. We beginnen meestal in januari of februari, wanneer de donkerste dagen weer achter de rug zijn. Vanaf dan produceren we jaarrond. Sperziebonen zijn een snel groeiend gewas, net als de komkommer. 

Tip van de teler

Eet sperziebonen gewoon lekker ouderwets met een beetje boter. Je hebt niet te veel poespas nodig. Goede Hollandse sperziebonen hebben van zichzelf een heerlijke smaak.

dsc_1938-kopie-2.jpg
dsc_1933-2.jpg
dsc_1936-kopie-2.jpg
dsc_1971.jpg
dsc_1932.jpg