stomen

Kutschruiter bv, Appel teler

Adresgegevens

Kutschruiter bv
Zwartemeerpad 11
8317PE Kraggenburg

Bekijk
op kaart

Adres

Kutschruiter bv
Zwartemeerpad 11
8317PE Kraggenburg

Contact met de teler

Kutschruiter bv

Teler Jan en zijn vrouw Maya namen in 1993 het bedrijf van de ouders van Jan over, nadat hij vanaf z’n 18e al meedraaide in de maatschap. Als echte ondernemers bouwde ze samen het bedrijf uit van 12 naar inmiddels 60 hectare boomgaard, met 45 hectare aan appelbomen en 15 hectare perenbomen. Daarnaast heeft het bedrijf een aparte tak voor het sorteren en koelen van fruit.

Ik ben bezig met mijn hobby en ga elke dag met plezier naar m’n werk. We hebben twee vaste, zeer ervaren medewerkers in dienst. De ene medewerker regelt alles rond het sorteren en de koeling, de ander zorgt dat buiten alles goed verloopt en beiden doen dit geheel zelfstandig. Zij zijn dan ook heel belangrijk, anders zou je als teler nooit eens van het bedrijf weg kunnen. Daarnaast doet Maya de boekhouding en de loonadministratie. We hebben zo’n veertien oproepkrachten en maken tijdens de pluk en voor het dunnen en snoeien ook gebruik van los personeel.

Teelt

We zijn een relatief eenvoudig bedrijf en beperken ons tot de teelt van drie hoofdrassen. Voor appels zijn dat Jonagold en Elstar en nog een klein beetje Rubens. Voor peren is dat Conference en we hebben nog twee hectare Sweet Sensation aangeplant. Alle bomen staan bij ons op enkele rijen geplaatst. De Elstar is een hele lekkere appel met een rode blos op een geelgroene ondergrond. De smaak van de Elstar heeft een karakteristiek aroma en het is heerlijk in appelgebak, het houdt alleen wel veel vocht vast. Gelukkig kan dit makkelijk gecompenseerd worden door middel van gedroogde vruchten. Ook is deze appel geschikt voor appelmoes of appelsap.

 

Gewasbescherming

Wij leggen ons toe op een duurzame teelt en gewasbescherming doen we vooral milieubewust. Daarbij maken we zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke vijanden van die insecten die de fruitbomen en vruchten aantasten. Enkele voorbeelden: met de roofmijten kan je spint en roestmijten vrijwel volledig biologisch bestrijden. Zeker als we net nieuwe bomen hebben aangeplant, maken we hier gebruik van. Omdat de levenscyclus van de roofmijt en de fruitspint bijna gelijk lopen, zal er bijna nooit eerst schade ontstaan voordat de schadelijke insecten zijn opgeruimd.

We zijn GlobalG.A.P. en Tesco Nurture gecertificeerd, dit laatste is specifiek nodig voor het leveren aan de Engelse supermarkten. Vijf jaar geleden hebben we een nieuwe koel- en sorteerinstallatie in gebruik genomen. We sorteren ook voor andere telers (rassen als Junami en Rubens) en verwerken op jaarbasis zo’n 7 tot 8 miljoen kilo. We zijn ook BRC-gecertificeerd, dit betekent dat we qua hygiëne aan strenge eisen moeten voldoen. Bij het sorteren dragen we bijvoorbeeld hier allemaal een haarnetje. Iedereen die de ruimte binnenkomt wordt geregistreerd, hetzelfde geldt voor alle activiteiten die worden verricht. Elke pallet die ons bedrijf verlaat, is voorzien van een unieke barcode, waardoor ons fruit altijd is te traceren. Onze koelcapaciteit is in totaal ongeveer 3200 ton.

teler_kutschruiter1.jpg
teler_kutschruiter.jpg
teler_kutschruiter7.jpg
teler_kutschruiter8.jpg
teler_kutschruiter5.jpg
teler_kutschruiter3.jpg
teler_kutschruiter6.jpg
Een fruitschaal is mooi, maar leg er bij voorkeur geen appels of peren op. Te zacht fruit is niet lekker, bewaar je aankopen dus altijd lekker koel.